Al eerder schreef ik dat je niet zomaar foto’s van internet kunt gebruiken om te plaatsen op social media, voor je website of in andere ontwerpen. Je hebt namelijk te maken met auteursrecht.
Het beste gebruik je natuurlijk jouw eigen foto’s. Unieke beelden van jezelf, van jouw werk, van je pand of unieke producten. Maar wanneer je geen eigen foto’s hebt, zijn er ook bibliotheken waarbij je een foto kunt downloaden en eventueel zelfs een licentie ontvangt dat jij de foto voor commerciële doeleinden mag gebruiken.
Gratis downloaden van foto’s
Hieronder een overzicht van de 5 beste websites waar je gratis foto’s kunt downloaden. Let bij alle pagina’s wel goed op: vaak zie je reclamefoto’s voorbij komen van bijvoorbeeld Shutterstock of Adobe. Deze foto’s zijn niet gratis. Wanneer je op de foto’s klikt, kom je op een andere website uit waar je een foto kunt kopen. Tja…dat is dus het verdienmodel van zo’n website.
Pixabay
Op Pixabay staan meer dan 1,3 miljoen afbeeldingen en video’s. Bij deze site kun je zoeken in met Nederlandse woorden. Je kunt ook zoeken in Engels. Hierbij is het mij opgevallen dat je in het Engels soms andere resultaten krijgt dan bij de Nederlandse zoekterm. Dus soms is het handig om het woord te vertalen en opnieuw te zoeken. De foto’s op Pixabay hebben geen auteursrecht en mogen gebruikt worden voor commerciële doeleinden.
Let op: Pixabay laat tussen de zoekopdrachten “commerciële foto’s van Shutterstock” zien. Deze foto’s zijn niet gratis te downloaden.
Pexels
Hier kun je ruim 40.000 foto’s vinden. Via de zoekbalk kun je gemakkelijk zoeken. Pexels heeft geen vertaling naar Nederlands, dus je zult altijd in het Engels moeten zoeken. Weet je niet precies wat je zoekt? Bekijk dan de pagina ‘verkennen’ eens! Alle afbeeldingen zijn ‘free to use’ zonder vermelding van de auteur.
Let op: Bij Pexels worden onderaan de zoekresultaten commerciël foto’s van Adobe getoond.
Stocksnap
Op Stocksnap staan afbeeldingen die je in de hoogste kwaliteit gratis kunt downloaden. Ook de foto’s op Stocksnap mag je zonder auteursvermelding plaatsen. Deze site heeft ook geen vertaling in het Nederlands, dus je kunt ook hier je Engels oefenen.
Let op: Stocksnap begint met het verdienmodel: Bovenin plaatsen ze meteen Shutterstock afbeeldingen. De foto’s waar geen Shutterstock bij staat, zijn gratis te downloaden.
Picjumbo
Picjumbo is een website van een 22-jarige fotograaf uit Tjechië. Met Engels zoekthermen krijg je je resultaten in beeld. Je hoeft je niet te registreren op de site, maar de keuze is wat beperkter. Bij picjumbo kun je ook een abonnement afsluiten waarna je toegang krijgt tot nog veel meer foto’s. Wanneer je aan het zoeken bent, zie je regelmatig een promotie verschijnen.
Freepik
Op Freepik kun je bovenin de zoekbalk bij Resources “Photos” selecteren. Hierna zie je alle foto’s. De gratis foto’s mogen voor elk doel gebruikt worden, zolang de auteur maar vermeld wordt. Wanneer je een licentie afneemt, mag je zowel gratis als Premium foto’s downloaden en zonder auteursvermelding gebruiken voor commerciële doeleinden. Mocht je hier een foto gevonden hebben, neem dan even contact met me op aangezien ik een abonnement heb waardoor ik toegang heb tot deze Premium bestanden met licentie. Op de licentie staat dat jij deze foto voor commerciële doeleinden mag gebruiken. Ook het portretrecht is dan direct geregeld.
Lees meer over het risico van internetfoto’s