Wist je dat 93% van alle online-ervaringen begint met een zoekmachine? Dat betekent dat als je meer bezoekers naar je website wilt krijgen, je moet zorgen dat je website goed vindbaar is in Google. Maar hoe doe je dat? In dit artikel leg ik je uit wat SEO is, waarom het belangrijk is en hoe je je website kan optimaliseren voor SEO in 8 eenvoudige stappen.
Wat is SEO
Allereerst even wat duidelijkheid over de term. SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie (search engine optimalisation). Het is het verbeteren van je website om meer organisch verkeer te krijgen van zoekmachines zoals Google. SEO is belangrijk voor ondernemers, omdat het je helpt om je doelgroep te bereiken, je autoriteit en geloofwaardigheid te vergroten, en je bedrijfsdoelstellingen te bereiken.
Er zijn veel factoren die invloed hebben op je SEO, zoals je content, je technische aspecten, je linkprofiel, je gebruikerservaring, en je lokale aanwezigheid. In dit artikel ontdek je hoe je jouw website kan optimaliseren voor SEO.
Je maakt je website SEO vriendelijk door te letten op de volgende elementen:
- Voorbereiding: Het Belang van Grondig Vooronderzoek
- Opbouw: De Bouwstenen van een Succesvolle Website
- De juiste inhoud voor SEO Succes: Schrijf voor je bezoeker
- Word vrienden met Google
- Optimaliseer voor Zoekmachines: Tips en Trucs
- De kracht van Links: Bouw een Sterk linkprofiel op
- Wat kun je zelf doen om de vindbaarheid te verbeteren?
1. Voorbereiding: Het belang van grondig vooronderzoek
Een van de grootste uitdagingen voor elke website-eigenaar is om meer bezoekers te krijgen. De oplossing begint met: voorbereiding. Voorbereiding is belangrijk voor een succesvolle SEO-strategie. Het begint allemaal met het begrijpen van je doelgroep. Denk na over hoe jouw potentiële klanten deze informatie zouden zoeken. Welke vragen hebben ze? Welke woorden gebruiken ze? Door je in te leven in hun zoekgedrag, kun je gerichter content creëren die aansluit bij hun behoeften. Dit is een belangrijke stap. Ontdek welke zoekwoorden en zoektermen jouw doelgroep gebruikt om naar jouw onderwerp te zoeken. Gebruik deze woorden strategisch in je titels, koppen en tekst. Let op: overdrijf niet. Het gaat erom dat je content relevant blijft en aansluit bij de zoekintentie van je gebruikers. Een goede balans tussen optimalisatie en natuurlijk leesbare teksten is essentieel.
Door grondig vooronderzoek te doen, leg je een onmisbare basis voor je SEO-content. Je vergroot de kans dat je website beter vindbaar wordt en dat je doelgroep daadwerkelijk de antwoorden vindt waar ze naar op zoek zijn.
2. Opbouw: De bouwstenen van een succesvolle website
Een effectieve SEO-strategie begint met een goed gestructureerde website. Dit betekent dat je een duidelijke opbouw creëert voor je website. Dit zijn de belangrijkste punten voor een goede opbouw:
- Gebruik koppen, alinea’s, opsommingen en afbeeldingen. Dit zijn de bouwstenen die je content aantrekkelijk en scanbaar maken. Je kunt hiermee ook de belangrijkste informatie benadrukken en de aandacht van je lezer vasthouden. Maar ook voor zoekmachines geef je hiermee de structuur van je website aan.
- Maak een duidelijke structuur in je hoofdmenu. Dit is de navigatiebalk die je bezoeker helpt om snel te vinden wat hij zoekt op je website. Je kunt hiermee ook de relevantie en samenhang van je pagina’s laten zien aan zoekmachines.
3. De Juiste Inhoud voor SEO Succes: Schrijf voor je bezoeker
Schrijf voor je bezoeker Om je website succesvol te maken met SEO, moet je niet alleen letten op de technische aspecten, maar ook op de inhoud van je teksten. Je content moet kwalitatief en relevant zijn voor je doelgroep. Dit betekent dat je je lezers waarde moet bieden, door hun vragen te beantwoorden en hun problemen op te lossen. Maar hoe doe je dat? Hoe schrijf je content die je lezers aanspreekt en helpt? Daarvoor moet je drie dingen in gedachten houden: bied waarde aan je lezers, wees origineel en authentiek en vermijd fouten of duplicaten.
- Bied waarde aan je lezers. Schrijf voor je bezoeker! Dit is de kern van je content. Help ze met hun vragen en problemen, door ze informatie, advies, oplossingen, of inspiratie te geven.
- Wees origineel en authentiek: gebruik je eigen woorden en stijl, en voeg je eigen invalshoek en expertise toe. Laat je eigen stem en visie horen, en deel je kennis en ervaring.
- Vermijd fouten of duplicaten: controleer je teksten op spelling, grammatica en interpunctie, en zorg dat je geen gekopieerde of herhaalde teksten gebruikt.
4. Word vrienden met Google
Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld, dus het is belangrijk dat je website goed scoort in de zoekresultaten. Om dit te bereiken, moet je je content zo aanbieden zoals Google het graag ziet. Maar je kan Google ook een handje helpen, door te laten zien dat jij aanwezig bent op internet.
Een handige tool om je hierbij te helpen is Google Mijn Bedrijf waarmee je je bedrijfsinformatie kunt beheren en aanpassen. Zo kun je je locatie, openingstijden, contactgegevens, website en meer laten zien aan potentiële klanten. Wat mij betreft de allereerste actie die je als ondernemer met een website onderneemt. Wil je meer weten hoe je je Google Bedrijfsprofiel aanmaakt en inricht? Lees dan het kennisartikel: Bedrijf op Google
Met Google Mijn Bedrijf kun je ook Google Posts maken, dat zijn korte berichten die je kunt delen met je volgers. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe aanbieding, een evenement, een product of een tip delen, om zo meer interactie en verkeer te genereren.
Een andere manier om je relatie met Google te verbeteren is door je klanten te vragen om Google-reviews achter te laten. Dit zijn beoordelingen die je klanten kunnen geven over je producten of diensten, die zichtbaar zijn in de zoekresultaten en op Google Maps. Google-reviews kunnen je geloofwaardigheid, zichtbaarheid en klanttevredenheid verhogen, en je helpen om je te onderscheiden van je concurrenten.
5. Optimaliseer voor Zoekmachines: Tips en Trucs
Een belangrijke stap om je website beter vindbaar te maken voor potentiële klanten is het optimaliseren voor zoekmachines. Optimaliseren voor zoekmachines klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Het is net als koken: je hebt een recept nodig, een paar ingrediënten, en een beetje creativiteit.
Een goede manier om dit te doen is door je zoekterm in de titel van je pagina te verwerken, bijvoorbeeld “Hoe zet je een maaltijd op tafel in 20 minuten?”. Ook in de teksten van je pagina kun je gerelateerde termen ingeven, zoals “snelle recepten”, “makkelijke gerechten” of “gezonde maaltijden”. Zo heb je meer kans om op verschillende zoekopdrachten te verschijnen. Dit noemen we ook wel gerichte zoektermen of niche zoekwoorden.
Vergeet ook niet om je afbeeldingen te voorzien van ALT-teksten, die beschrijven wat er op de afbeelding te zien is. Dit helpt niet alleen de zoekmachines om je afbeeldingen te begrijpen, maar ook de bezoekers die een schermlezer gebruiken.
Ten slotte kun je je meta-omschrijving optimaliseren, dat is de korte tekst die onder je titel verschijnt in de zoekresultaten. Deze tekst moet de lezer aansporen om op je link te klikken, door een duidelijk en aantrekkelijk voordeel te bieden. Een voorbeeld van een goede meta-omschrijving is: “Leer hoe je binnen 20 minuten een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zet. Met handige recepten die iedereen kan maken.”
6. De kracht van links: bouw een sterk linkprofiel op
Een van de factoren die invloed hebben op je ranking in de zoekmachines is de kwaliteit en kwantiteit van de links naar je website. Dit wordt ook wel je linkprofiel genoemd. Een sterk linkprofiel bestaat uit relevante, betrouwbare en diverse links, die je website autoriteit en populariteit geven.
Een manier om je linkprofiel te verbeteren is door je permalinks in WordPress te optimaliseren. Permalinks zijn de permanente links naar je pagina’s en berichten op je website. Je kunt je permalinks aanpassen in de instellingen van WordPress, zodat ze kort, duidelijk en beschrijvend zijn.
Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor links naar je website. Ik vergelijk dit altijd met ‘wegwijzerbordjes’. Het is belangrijk om ‘webwijzerbordjes’ te krijgen naar jouw website. Bijvoorbeeld via andere websites, nieuwspagina’s of sociale media. In mijn kennisbankartikel over linkbuilding lees je meer over hoe je een sterk linkprofiel op kan bouwen.
Een laatste tip is om je bedrijf aan te melden bij verschillende online bedrijvengidsen, zoals Bing Places voor bedrijven, Yelp of (als je in horeca/reis branche zit) TripAdvisor. Zo kun je je lokale zichtbaarheid vergroten en ook meer reviews en feedback krijgen van je klanten. Op deze pagina’s staat ook weer een link naar jouw website, dus dit is een gemakkelijke manier om meer verkeer naar je website te genereren.
7. Wat kun je zelf doen om de vindbaarheid te verbeteren
Regelmatig vragen klanten aan mij als hun website klaar is en het gaat over SEO:
“Word ik nu meteen goed gevonden?”. Tja,…dat ligt eraan.
Je kunt je website vergelijken met een restaurant. Je hebt een nieuw restaurant, alles is mooi en functioneel ingericht. Klaar voor de gasten.
Maar als jij dan vervolgens binnen gaat zitten met de gordijnen dicht, gebeurt er niets. Dan kom ik weer met mijn wegwijzerbordjes. Want als restaurant ga je menukaart delen, een bord aan de straat zetten, de lokale media benaderen, je klanten uitnodigen om een recensie te schrijven en jezelf aanmelden bij lokale gidsen en platforms. Want alleen als jij vertelt dat je er bent, weten mensen ook van je bestaan.”
Zo werkt het ook met je website: je moet zorgen dat je zichtbaar en aantrekkelijk bent voor je doelgroep. Dat je ze waarde en oplossingen biedt via allerlei ingangen, die uiteindelijk weer leiden naar jouw website. Zoals via het gebruik van social media, samenwerkingen met andere websites, blogs of influencers, lokale media enz. SEO is een krachtig middel, maar is slechts één onderdeel in je marketing netwerk. Het genereert niet uit zichzelf klanten. Bijvoorbeeld: je plaatst een advertentie in de lokale krant. In mijn woonplaats is dat De Neije Krant. Er staat tegelijkertijd ook een mooi artikel van je in. Waar jij je kennis en ervaring deelt delen met een lokaal publiek. Hiermee positioneer je jezelf als een autoriteit in je vakgebied en bouw je vertrouwen en loyaliteit op bij je klanten. De Neije Krant plaatst dit weer online met een linkje naar jouw website. Tegelijkertijd kan je deze gebeurtenis ook weer delen en/of promoten op je Social-Mediakanalen. Dit is slechts een voorbeeld… maar er zijn natuurlijk veel manieren om je zichtbaarheid te vergroten.
Conclusie
SEO is een krachtig middel om je online zichtbaarheid en vindbaarheid te verbeteren, maar het is niet het enige wat telt. Je moet ook zorgen voor een goede contentstrategie, een actieve promotie en een sterke relatie met je doelgroep. Alleen dan kun je je website laten groeien en bloeien.
Wil je meer weten over hoe je je website kunt optimaliseren voor SEO en andere aspecten? Ik ben gespecialiseerd in het bouwen van websites en ik kan je helpen om een website te creëren die niet alleen goed scoort in de zoekmachines, maar ook je doelgroep aanspreekt en overtuigt. Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Ik kijk ernaar uit om met je samen te werken.