De betrouwbaarheid van je website vergroten voor een betere positie in Google

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."
Publicatiedatum: 28 augustus 2024

Heb je wel eens getwijfeld aan de betrouwbaarheid van een website? Vooral bij dure aankopen of medische informatie wil je zeker weten dat je de juiste bron raadpleegt. Net zo belangrijk is het dat jouw website betrouwbaarheid uitstraalt naar potentiële klanten. Maar hoe doe je dat precies?

In dit artikel duiken we dieper in E.A.T. – Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid (Trustworthiness) – en hoe je deze principes toepast om het vertrouwen van je bezoekers te winnen én je positie in Google te verbeteren.

Wat is E.A.T. en waarom is het belangrijk?

Google’s missie is “Het leveren van relevante zoekresultaten uit alle gegevensbronnen waarbij het gebruiksgemak voor de eindgebruiker centraal staat.” Met de E.A.T.-methode beschermt Google bezoekers tegen inhoud van lage kwaliteit. Voor een goede positie in Google is het daarom cruciaal om je expertise te tonen en betrouwbaar over te komen.

Laten we elk aspect van E.A.T. nader bekijken:

Expertise

Een expert is goed geïnformeerd of bekwaam op een bepaald gebied. Alleen kennis bezitten is niet voldoende, want jouw diploma aan de muur trekt geen klanten naar je website. Dusr hoe toon je online je expertise?

  • Voer een zoekwoordenanalyse uit: Begrijp hoe je doelgroep zoekt en pas je content daarop aan.
  • Schrijf informatieve content: Deel je kennis op een manier die jouw klanten aanspreekt. Vermijd vakjargon of leg het duidelijk uit.
  • Koppel auteurs aan content: Zoekmachines zien frequente publiceerders als experts.

Autoriteit

Je bent een autoriteit in je vakgebied als andere experts in jouw sector jou als bron van informatie gebruiken. Melden bekende experts jou als bron? Noemen nieuwspagina’s of zelfs Wikipedia jouw website? Worden jouw teksten gebruikt in een onderzoek? Hoe meer dat gebeurt, hoe meer men je ziet als autoriteit. Maar hoe bereik je dat?

  1. Linkbuilding: Zorg voor relevante links van andere websites naar de jouwe.
  2. Zoek samenwerking: Werk samen met andere ondernemers in je vakgebied voor wederzijdse verwijzingen.
  3. Ga voor nieuwswaarde: Een vermelding op een nieuwswebsite is waardevol voor je autoriteit.

Betrouwbaarheid

De zoekmachines vinden het belangrijk dat een website betrouwbaar is. Google gebruikt hiervoor signalen om de betrouwbaarheid te bepalen.

  • Veilige verbinding: Zorg voor een SSL-certificaat (https). Heb ik je website gemaakt? Dan heb je zeker een veilige verbinding.
  • Duidelijke contactgegevens: Maak het gemakkelijk om contact op te nemen.
  • Fysiek adres: Vermeld waar je bedrijf gevestigd is.
  • Onafhankelijke recensies: Gebruik bijvoorbeeld Google Mijn Bedrijf voor klantbeoordelingen.

De online en offline wereld komen samen

Of E.A.T. direct zorgt voor een hogere positie in Google is nog onderwerp van discussie. Maar één ding is zeker: werken aan deze punten verbetert het imago van je bedrijf, zowel online als offline. Het is vergelijkbaar met de ‘echte’ wereld – je neemt ook meer aan van iemand die je als expert of betrouwbaar beschouwt.

Conclusie: Bouw aan vertrouwen

Door te focussen op Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid, creëer je niet alleen een betere website voor je bezoekers, maar verbeter je ook je kansen op een hogere positie in Google. Het gaat erom de best mogelijke website te maken met kwalitatieve inhoud die jouw expertise en autoriteit uitstraalt.

Wil je hulp bij het verbeteren van de betrouwbaarheid van je website? Of heb je vragen over hoe je expertise en autoriteit opbouwt? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag om je online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen.

Brondocument: Google Search Quality Evaluator Guidelines.

Wil je meer resultaat uit je website halen? Begin bij de basis: een sterke homepage.
Download mijn gratis PDF met 5 essentiële tips om je homepage te optimaliseren en zet de eerste stap naar een betere website.

Anderen bekeken ook

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."