Domeinnaam, hosting, wat is dat nu allemaal?

Domeinnaam en hosting uitleg

Volg op sociale media

Als je een website wil, vliegen de nieuwe termen je misschien wel om de oren. Domeinnaam kiezen? Hosting vastleggen? Je vraagt je misschien af wat het allemaal is. Daarnaast merk ik dat de termen ook nog wel eens door elkaar gehaald worden. Wanneer je een domeinnaam hebt vastgelegd, is dit niet automatisch met hosting. Een mooi moment voor een korte uitleg en enkele handige tips.

In dit artikel:

  • Betekenis domeinnaam en hosting
  • Starten met de domeinnaam
  • Kiezen voor .nl of .com
  • Welke hosting kies je?

Domeinnaam: Een domeinnaam is de unieke naam of adres van je website. Dat adres begint met “https://” en soms met “www.”.
Het deel wat daarna komt is je domeinnaam. Het adres wordt ook wel “url” genoemd, wat een afkorting is van Uniform Resource Locator. Het bestaat uit twee delen: de naam en de extensie. Bijvoorbeeld bij https://www.ontwerpvanc.nl is “ontwerpvanc” de naam en “.nl”de extensie.

Hosting: Hosting is het stukje ruimte waar je de informatie van je website en e-mail opgeslagen wordt. Hosting is dus eigenlijk een soort van gehuurde opslagruimte. Het wordt ook wel eens webhosting genoemd. Bij een websitepakket zorg ik dat naast de domeinnaam ook de hosting
voor je geregeld wordt. 

Een website start je met de domeinnaam

Wanneer je een website gaat of laat bouwen, heb je een domeinnaam nodig. Op de pagina van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kun je kijken of jouw ‘www-adres’ al bestaat. Op deze site vind je ook een handige suggestietool. Deze tool helpt je om een passende domeinnaam te vinden. Twijfel je over de naam? Bekijk dan deze tips over het kiezen van een goede domeinnaam. Of vraag een ander eens wat zij van de naam vinden. Vaak helpt je dat op weg.

Heb je de juist naam gevonden? Maak dan een keuze bij wie je de domeinnaam gaat registreren. Je kunt jouw domeinnaam al laten registreren ook al ben je nog niet zeker of je die wil gaan gebruiken.

Kiezen voor .nl of .com?

Van de Nederlandse internetgebruikers kiest 80% het liefst voor een webpagina die eindigt op .nl, zeker als het gaat om webwinkels. Je bent beter vindbaar, dus genereer je meer traffic naar je website. (Bron onderzoek SIDN en GfK) Wanneer je internationaal werkt, kan het handig zijn dezelfde domeinnaam aan te maken die eindigt op .com en op .nl
Is de naam die je wil kiezen met de extensie .com of .nl al vastgelegd door iemand anders? Je kan ook kiezen voor andere extensies zoals .info, .online of .vip. Vraag jezelf dan wel af of het handig is om dezelfde naam als iemand anders te kiezen. De kans is groot dat je klanten je gaan zoeken op de domeinnaam van je concurrent.

Welke hosting kies je?

Met alleen een domeinnaam heb je nog geen website of zakelijk mailadres. Nadat je jouw domeinnaam hebt vastgelegd, ga je hosting afsluiten. De domeinnaam en hosting hoeft niet bij hetzelfde bedrijf afgesloten te worden, maar vaak is het voor jezelf gemakkelijker en overzichtelijker.

Er zijn diverse hostingbedrijven. Met veel hostingproviders heb ik inmiddels ervaring. Vaak omdat ik de gegevens aangeleverd krijg van mijn klant. Zijn ze allemaal hetzelfde of even geschikt? Nee zeker niet. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Je wil namelijk genoeg ruimte, want je wil geen trage website. Of nog erger, dat je website er regelmatig uit ligt? Bieden ze een gratis SSL-certificaten, zodat je jouw website kunt laten lopen via een veilige (AVG-proof) https-verbinding. Dit zijn slechts een paar duidelijke factoren die de prijs-kwaliteitverhouding bepalen. Op de website hostingwijzer.nl kun je websites vergelijken.  

Bouw ik jouw website? Dan kan ik de hosting voor je afsluiten. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Een pakket met domeinnaam en hosting voor een website heb je al voor €60 per jaar.

Er zijn een paar belangrijke vragen die je jezelf kan stellen voordat je hosting afsluit:

  • Hoeveel bezoekers verwacht je op je website?
  • Ga je voor een kleine en eenvoudige website of een grote website of een webshop die gebruikt maakt van vele plug-ins en mogelijkheden?
  • Vind je het belangrijk om snelle en technische support te ontvangen, of heb je zelf verstand van de technische zaken?
  • Wil je hosting voor een enkele website of wil je een hosting die je in de toekomst uit kan bereiden met meerdere websites.

Benieuwd wat voor jou het beste is? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag bij het maken van de juiste keuze. Geen zin om het zelf te regelen? Geen probleem, ook dat regel ik graag voor je.

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Als eerste de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Anderen bekeken ook

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Volg op sociale media