Wanneer je een website wil bouwen, of laten bouwen, dan heb je natuurlijk een domeinnaam nodig. Op de pagina van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kun je kijken of jouw ‘www-adres’ al bestaat. Op deze site staat overigens ook een handige suggestietool. Deze tool helpt je om een passende domeinnaam te vinden. Twijfel je? Vraag een ander eens wat zij er van vinden. Vaak helpt je dat op weg.

Vervolgens ga je kiezen bij wie je de domeinnaam gaat registreren. Er zijn bedrijven die mooie aanbiedingen hebben, waarbij jouw domeinnaam het eerste jaar nog geen euro kost! Je kunt jouw domeinnaam al laten registreren ook al ben je nog niet zeker of je die wil gaan gebruiken.

Punt NL of Punt com?

Van de Nederlandse internetgebruikers kiest 80% het liefst voor een webpagina die eindigt op .nl, zeker als het gaat om webwinkels. Je bent beter vindbaar, dus genereer je meer traffic naar je website. (bron onderzoek SIDN en GfK)
Wanneer je internationaal werkt, kan het handig zijn dezelfde domeinnaam aan te maken die eindigt op .com en op .nl

Hosting

Maar met alleen een domeinnaam heb je nog geen website of zakelijk mailadres. Nadat je jouw domeinnaam hebt vastgelegd, ga je hosting afsluiten. De domeinnaam is alleen de naam. Hosting is het stukje ruimte waarop je jouw informatie (website, e-mail) kunt opslaan. Feitelijk huur je opslagruimte. Dit wordt ook wel webhosting genoemd.

De domeinnaam en hosting hoeft niet bij hetzelfde bedrijf afgesloten te worden, maar vaak is het voor jezelf gemakkelijker en overzichtelijker.

 

Welke kies je?

Er zijn diverse hostingbedrijven. Met veel hostingproviders heb ik inmiddels ervaring. Vaak omdat ik de gegevens aangeleverd krijg van mijn klant. Zijn ze allemaal hetzelfde of even geschikt? Nee zeker niet. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Je wil namelijk genoeg ruimte, want je wil geen trage website. Of nog erger, dat je website er regelmatig uit ligt? Bieden ze een gratis SSL-certificaten, zodat je jouw website kunt laten lopen via een veilige (AVG-proof) https-verbinding. Dit zijn slechts een paar duidelijke factoren die de prijs-kwaliteitverhouding bepalen. Op de website hostingwijzer.nl kun je websites vergelijken.  

Voordat je hosting afsluit

Er zijn een paar belangrijke vragen die je jezelf kan stellen voordat je hosting afsluit:

  • Hoeveel bezoekers verwacht je op je website?
  • Wordt het een kleine en eenvoudige website of wordt het een grote website of een webshop die gebruikt maakt van vele plug-ins en mogelijkheden?
  • Vind je het belangrijk om snelle en technische support te ontvangen, of heb je zelf verstand van de technische zaken?
  • Wil je hosting voor een enkele website of wil je een hosting die je in de toekomst uit kan bereiden met meerdere websites.

Benieuwd wat voor jou het beste is? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag bij het maken van de juiste keuze. Geen zin om het zelf te regelen? Geen probleem, ook dat regel ik graag voor je.