Veel gestelde vragen

Een antwoord op elke vraag

Natuurlijk heb je vragen als je een nieuwe website wil. Of als je een opdracht voor het maken van een logo of een andere grafische werkzaamheden bij me neerlegt.

Hieronder staan de meest gestelde vragen over alles wat te maken heeft met webdesign, grafisch werk of de dienstverlening van Ontwerp van C.

Kun je niet vinden wat je zoekt? Of wil je graag een persoonlijke uitleg? Stuur me je vraag in een berichtje via WhatsApp, sms of mail. Bellen of een fysieke afspraak mag natuurlijk ook! Ik vertel je graag wat meer.

Deze pagina wordt continue aangevuld met nieuwe vragen.
Staat jouw vraag er niet bij? Stuur je vraag door via het contactformulier of stuur een (Whatsapp-) bericht.

Of selecteer een categorie:

Website ontwerp webdesign

Over websites

Hoe lang duurt het voordat mijn website online staat?

Een website kan snel opgeleverd worden. Afhankelijk van de grootte van de website en de functionaliteiten natuurlijk.

Verder is het van belang dat ik alle informatie en bestanden die je op de website geplaatst wil hebben, aangeleverd worden. Want alleen dan kan ik voor je aan de slag. Heb jij je teksten, foto's en andere onderdelen al verzameld? Dan plan ik graag een dag met je in om de website te realiseren.

Ik wil graag een WordPress website, kan dat bij jou?

Ontwerp van C maakt gebruik van WordPress voor het realiseren van jouw website. WordPress is een gebruiksvriendelijk systeem. Een groot gedeelte van de websites draait op WordPress als CMS. Dat betekent dat nieuwe plug-ins en mogelijkheden ontwikkeld worden voor WordPress. Wanneer je de functionaliteiten op je website wil uitbreiden is de kans groot dat er een plug-in of tool voor ontwikkeld is. Een voorbeeld van zo'n uitbreiding is een webshop met betaalmogelijkheid als Ideal.

Wanneer Ontwerp van C een website voor je ontwikkeld, wordt de website wordt gebouwd met een Premium thema, wat extra voordelen biedt.

Meer over WordPress

Waarom gebruik je WordPress als CMS?

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte Content Managment Systeem (CMS). En dat is niet voor niks. Het is zoekmachinevriendelijk en is open-source. WordPress is een CMS waar iedereen na een korte instructie mee kan werken. In de basis is het vaak “what you see is what you get”, zonder al te veel coderingen en moeilijke systemen. Een pagina toevoegen, nieuwe berichten maken of aanpassen werkt heel eenvoudig. Wanneer ik een website heb gebouwd en jij wil daarna zelf aan de slag met het aanpassen van teksten, bloggen of het toevoegen van artikelen, dan werkt dat eenvoudig. Natuurlijk krijg je die instructie van mij!

Lees het volledige antwoord

Als jij mijn website maakt, kan ik daarna ook zelf teksten aanpassen?

Jazeker! Wanneer je zelf je website bij wil houden of wijzigen, ontvang je van mij een duidelijke handleiding waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je jouw website aanpast. Dat is niet alleen handig voor het aanpassen van bijvoorbeeld de teksten op je website, maar ook handig als je zelf je blog wil gaan bijhouden. Wil je het niet zelf doen? Geen probleem, ik doe het graag voor je. Je hebt bij mij ook de mogelijkheid om een strippenkaart af te nemen voor een gereduceerd tarief.

Wat kost een website?

Dat is een lastige vraag. Het is namelijk afhankelijk van wat jouw wensen zijn. Niet iedereen wil dezelfde website. Je hebt 'one-pagers' die eigenlijk een soort online visitekaartje zijn, maar je hebt ook uitgebreide websites met een blog, een portfolio en een fotogalerij. Ga je zelf je teksten vullen of wil je dat de website compleet opgeleverd wordt? 

Het liefste maak ik een afspraak met je, om samen te bespreken wat jouw wensen zijn. De eerste kennismaking kan telefonisch of via een videocall als je dat prettig vindt. Stuur me een bericht via het contactformulier met jouw wensen en ik bel je terug over de mogelijkheden.

Voor kleinere klussen heb ik WordPress Support strippenkaarten beschikbaar.

Moet mijn (privé)adres op mijn website vermeld staan?

Er zijn bepaalde regels voor bedrijfscorrespondentie. Een website is een onderdeel van je bedrijfscorrespondentie. Volgens de website van de Kamer van Koophandel is het verplicht om altijd je handelsnaam en je KvK-nummer op de site te vermelden. Als je diensten of producten verkoopt aan consumenten is het daarnaast belangrijk dat je duidelijkheid geeft over de identiteit van je bedrijf. Je bent in ieder geval verplicht om ook je adres en je btw-nummer te vermelden. Een telefoonnummer en bankrekeningnummer zijn niet verplicht maar wel aan te raden om te vermelden.

Een adres op je website is dus niet altijd verplicht. Maar als een adres vermeldt staat op je website, schept dat vertrouwen. Dat zorgt ervoor dat (potentiële) klanten gemakkelijker bij jou kopen of een afspraak maken.

Lees het volledige antwoord

Hoe voldoet een website aan de AVG?

Wanneer je op een website persoonsgegevens vraagt van je klant, ben je verplicht om te voldoen aan de AVG. Heb je een contactformulier op je website? Dan is het noodzakelijk dat je je klant informeert over de wijze waarop je persoonsgegevens bewaart. Dit doe je door dit te vermelden in een privacyverklaring.

Wanneer Ontwerp van C jouw website bouwt, voldoe je aan de wetgeving rondom persoonsgegevens, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, waar je sinds mei 2018 aan hoort te voldoen als ondernemer.

Bekijk het volledige antwoord en de checklist voor een website die voldoet aan de AVG.

Wat is een Call to Action (CTA)?

Je hebt misschien wel eens gehoord dat een website een call to action nodig heeft. Hiermee bedoelen we dat je bezoeker “actie onderneemt”. Bijvoorbeeld contact opnemen, zich inschrijven voor je nieuwsbrief of een product kopen. Meestal is het een knop op een webpagina. De knop spoort de bezoeker aan om te doen wat jij graag wil dat hij doet.

CTA is belangrijk. Heb je geen goede call to action? Dan kan het zijn dat jouw bezoekers je website verlaten zonder actie te ondernemen.

Wat is SEO of zoekmachineoptimalisatie?

SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands wordt het ook zoekmachineoptimalisatie genoemd. Het is een verzamelnaam voor technieken die je in kan zetten om beter vindbaar te zijn via de zoekmachines. Een van de technieken is het schrijven van geoptimaliseerde teksten. Maar de gebruiksvriendelijkheid, snelheid en veiligheid spelen een belangrijke rol.

SEO is een marketingtechniek voor de lange termijn. Voor een goede positie is het advies om regelmatig met SEO bezig te zijn.

Ik wil een webpagina verwijderen. Kan dat zomaar?

Verouderde pagina’s bevatten informatie die misschien niet meer klopt. Het is verstandig om deze aan te passen. Als de informatie helemaal niet meer relevant is voor je website, kan je ervoor kiezen om de hele pagina te verwijderen. Bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde dienst of product niet meer aanbiedt. Om te voorkomen dat er een ‘dode link’ ontstaat, kun je een redirect instellen. Een dode link is wanneer de bezoeker een pagina wil bezoeken die niet meer bestaat. Dit wordt ook een ‘404-pagina’ genoemd. Zonde! Beter is het om de bezoeker te laten uitkomen op een pagina met een gelijkwaardige inhoud. Je kan een redirect instellen op de server. Als je een WordPress-website hebt, kan je een redirect ook instellen met een plug-in.

Lees het bericht over het updaten en verwijderen van content

Wat is een footer?

De footer van een website wordt ook wel de voettekst genoemd. Het is de tekst helemaal onder aan de pagina wat meestal op alle pagina’s terugkomt.

In de footer vind je meestal de contactgegevens, links naar sociale mediakanalen of websites, een snelmenu en de links naar belangrijke documenten zoals algemene voorwaarden of de privacyverklaring.

Mag je alle foto's gebruiken voor je website?

Je mag niet zomaar foto’s of plaatjes van internet halen en gebruiken. De auteursrechthebbenden kunnen protesteren en hierdoor kun je een flinke boete krijgen. Op foto’s met mensen die duidelijk te herkennen zijn, zit ook nog eens portretrecht. Gelukkig zijn er wel andere manier om aan mooie foto's te komen voor je website.

Meer over foto's op je website

WordPress

Ik wil graag een WordPress website, kan dat bij jou?

Ontwerp van C maakt gebruik van WordPress voor het realiseren van jouw website. WordPress is een gebruiksvriendelijk systeem. Een groot gedeelte van de websites draait op WordPress als CMS. Dat betekent dat nieuwe plug-ins en mogelijkheden ontwikkeld worden voor WordPress. Wanneer je de functionaliteiten op je website wil uitbreiden is de kans groot dat er een plug-in of tool voor ontwikkeld is. Een voorbeeld van zo’n uitbreiding is een webshop met betaalmogelijkheid als Ideal.

Wanneer Ontwerp van C een website voor je ontwikkeld, wordt de website wordt gebouwd met een Premium thema, wat extra voordelen biedt.

Meer over WordPress

Waarom gebruik je WordPress als CMS?

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte Content Managment Systeem (CMS). En dat is niet voor niks. Het is zoekmachinevriendelijk en is open-source. WordPress is een CMS waar iedereen na een korte instructie mee kan werken. In de basis is het vaak “what you see is what you get”, zonder al te veel coderingen en moeilijke systemen. Een pagina toevoegen, nieuwe berichten maken of aanpassen werkt heel eenvoudig. Wanneer ik een website heb gebouwd en jij wil daarna zelf aan de slag met het aanpassen van teksten, bloggen of het toevoegen van artikelen, dan werkt dat eenvoudig. Natuurlijk krijg je die instructie van mij!

Lees het volledige antwoord

Is WordPress veilig?

Elke website kan gehackt worden. Of deze nu is gemaakt in WordPress of in een ander systeem. Wel is het afhankelijk van hoe WordPress geconfigureerd is en of je website up-to-date gehouden wordt. Een website met verouderde versies is een gemakkelijker doelwit voor kwaadwillenden. Daarom is het belangrijk om je website goed bij te houden. Dit kan je uitbesteden, maar je kan het ook zelf doen.

Meer over de veiligheid van WordPress

Kan je WordPress koppelen met andere systemen?

WordPress is een open-source CMS. Het voordeel van een open systeem is dat andere partijen er functionaliteiten op maat voor kunnen en mogen maken. Zoek je een bepaalde functie voor je website? Grote kans dat er al iemand een plug-in voor heeft ontwikkeld. Daardoor is de koppeling met andere systemen heel gemakkelijk.

Meer voordelen van WordPress

Waarom heeft WordPress standaard een Hello World bericht?

Bij een nieuwe WordPress installatie staat er standaard een blogbericht in met als titel “Hello World”. Hello World komt van een computerprogramma dat alleen de tekst “Hello World” op je scherm toont. Deze tekst wordt meestal als eerste voorbeeld gebruikt in een cursus programmeren. WordPress is van oorsprong ontwikkeld als blogsysteem, dus vandaar dat de installatie komt met een standaard bericht. Door het bericht te bekijken, kun je controleren of de installatie van WordPress goed is gegaan.

Het Hello World-blogbericht laten we natuurlijk niet staan. Dat zou een beetje raar zijn. Daarom verwijder ik het bericht direct bij de eerste installatie.

Lees het volledige antwoord

Website bouwer

Over veiligheid

Wat is een TLS/SSL-certificaat

Een TLS of SSL-certificaat zorgt voor een veilige verbinding van je website. Je herkent een veilige website aan het slotje in de adresbalk. Websitebouwers hebben het ook wel een over een https-verbinding. Heb je een gesloten slot aan de linkerkant van je adresbalk? Dan is de verbinding veilig. Staat dit pictogram er niet, dan is de verbinding niet veilig en is de site kwetsbaar voor aanvallen. Als je een site gebruikt via een niet-beveiligde verbinding, kunnen hackers of criminelen de gegevens die je naar de site verzendt, onderscheppen. Denk hierbij aan een wachtwoord of een e-mailadres. Je kan een SSL-certificaat aanvragen via je hosting. 

Bekijk het volledige antwoord.

Een website van Ontwerp van C heeft overigens altijd een veilige verbinding. Zorg ik voor het onderhoud? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken over het certificaat. Wanneer je deze nog niet hebt, kan ik die voor je aanvragen en installeren. 

Een onderhoudspakket, wat houdt dat precies in?

Veel ondernemers zitten er niet op de wachten om dit zelf te doen. Het geeft veel rust als je dat uitbesteed. Je kan dan kiezen voor een onderhoudspakket. Maar wat doe ik dan precies? Waarmee hou ik me bezig als ik het heb over de veiligheid van jouw website?

Heel kort gezegd zorg ik ervoor dat jouw website veilig blijft. Net zoals een automonteur zorgt dat jouw auto veilig blijft. Alleen is dit bij mijn geen jaarlijkse APK, maar een dagelijkse controle en 24/7 monitoring. Precies weten wat er inclusief is en wat niet? Er zijn verschillende pakketten mogelijk.

Bekijk het volledige overzicht

Welke pakketten gebruik je voor de veiligheid van mijn website?

Veel ondernemers zitten er niet op de wachten om dit zelf te doen. Het geeft veel rust als je dat uitbesteed. Je kan dan kiezen voor een onderhoudspakket. Maar wat doe ik dan precies? Waarmee hou ik me bezig als ik het heb over de veiligheid van jouw website?

Heel kort gezegd zorg ik ervoor dat jouw website veilig blijft. Net zoals een automonteur zorgt dat jouw auto veilig blijft. Alleen is dit bij mijn geen jaarlijkse APK, maar een dagelijkse controle en 24/7 monitoring. Precies weten wat er inclusief is en wat niet? Er zijn verschillende pakketten mogelijk.

Bekijk het volledige overzicht

Wat is Google ReCaptcha?

Heb jij een contactformulier op je website? Of maak je gebruik van een invulformulier voor een nieuwsbrief? Bots en spammers kunnen hier misbruik van maken. Het gevolg kan zijn dat je vreemde mailtjes in je inbox ontvangt of dat er spamreacties onder je blogartikel geplaatst worden. Door je website aan te melden bij Google ReCaptcha kun je zorgen voor een veilige en spamvrije website.

Bekijk het volledige antwoord.

Mogen cookies zomaar op je website? Wanneer moet je hiervoor toestemming vragen?

Cookies zijn kleine bestanden die websites tijdens bezoek plaatsen op jouw computer. Met deze bestanden onthoudt bijvoorbeeld een webshop wat er in je winkelwagen zit. Handig dus. Maar er zijn ook cookies die je activiteit op internet bij houden, zodat jij reclame te zien krijgt van het product wat je zojuist gezocht hebt. 

Kort gezegd mogen functionele cookies wel, analytische cookies beperkt en overige (tracking) cookies niet zonder toestemming geplaatst worden. Benieuwd welke cookies onder functionele en welke daar niet onder vallen? Bekijk dan het artikel 'cookies op je website'.

  Mijn website staat (nog) niet online. Zijn updates en security dan wel nodig?

  Je website staat nog niet online. Deze is in ontwikkeling. Waarschijnlijk heb je een pagina met de vermelding dat de website binnenkort online is of staat er het wel bekende "under construction". Dat betekent dat er wel een website aanwezig is op je hosting.

  De je WordPress-installatie, het thema en de plug-ins hebben nog steeds updates nodig. Wanneer je niet update, is jouw website een interessanter doelwit om een lek te vinden. Als een website gehackt wordt, is dit in 80% van de gevallen te wijten aan ‘achterstallig onderhoud’, waarbij de website draaide op een verouderde versie van WordPress, thema of plug-in. Wanneer je website offline is het nog steeds belangrijk om deze veilig en up-to-date te houden.

  Meer informatie over onderhoud en veiligheid voor je website.

   

  Zijn algemene voorwaarden op je website verplicht?

  Het is niet verplicht om algemene voorwaarden op je website te vermelden. Verkoop je aan consumenten? Dan kan je als ondernemer altijd terugvallen op de wettelijke regels voor koop en verkoop. Het kan wel zo zijn dat je als lid van een vakvereniging of brancheorganisatie verplicht bent om voorwaarden te vermelden op de website.

  Een privacyverklaring is in de meeste gevallen wel verplicht om op je website te zetten. Wanneer je om persoonsgegevens vraagt is het sowieso verplicht.

  Meer informatie over de algemene voorwaarden en privacyverklaring op je website

  Website bouwer

  Over domeinnaam en hosting

  Ik heb al een domeinnaam vastgelegd. Kan ik deze verhuizen naar de hosting die jij adviseert?

  Ja, je kunt zeker je domeinnaam verhuizen naar de hosting die ik adviseer. Ik kan je helpen bij het verhuizen van je domeinnaam naar onze hostingprovider.

  Kan ik zelf mijn domeinnaam en hosting regelen?

  Dat kan, maar hoeft niet. Je kunt zelf je hosting en domeinnaam regelen als je dat liever hebt. Echter raad ik je wel aan om te kijken naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van de hostingprovider om problemen met je website te voorkomen. Het kan ook zijn dat de door jou gekozen hosting niet goed past bij de website die je voor ogen hebt. In dat geval raad ik je aan om even contact met mij op te nemen. Dan kunnen we samen bespreken welke hostingprovider de beste keuze is voor jouw website. Als je nog vragen hebt, laat het me gerust weten.

  Meer over domeinnaam en hosting.

  Wat is een registrar

  Een registrar is een bedrijf dat domeinamen registreert. Registrars regelen zowel .nl als andere domeinnamen met bijvoorbeeld .com of .online als extensie.
  De registratie van alle Nederlandse domeinnamen loopt via SIDN. Maar bij SIDN zelf kun je een domeinnaam niet afsluiten. Wel hebben ze een suggestietool voor domeinen.

  Meer over domeinnaam en hosting.

  Wat is een domeinnaam?

  Een domeinnaam is de unieke naam of adres van je website. Dat adres begint met “https://” en soms met “www.”.
  Het deel wat daarna komt is je domeinnaam.

  Het adres wordt ook wel “url” genoemd, wat een afkorting is van Uniform Resource Locator. Het bestaat uit twee delen: de naam en de extensie. Bijvoorbeeld bij https://www.ontwerpvanc.nl is “ontwerpvanc” de naam en “.nl”de extensie.

  Meer over domeinnaam en hosting.

  Hosting, wat is dat eigenlijk?

  Hosting is het stukje ruimte waar je de informatie van je website en e-mail opgeslagen wordt. Hosting is dus eigenlijk een soort van gehuurde opslagruimte. Het wordt ook wel eens webhosting genoemd. Bij een websitepakket zorg ik dat naast de domeinnaam ook de hosting
  voor je geregeld wordt. 

  Wil je zelf je hosting vastleggen? Er zijn verschillende hostingbedrijven. Tussen de hostingleveranciers zitten zeker verschillen. De prijs is niet het enige verschil. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Je wil namelijk genoeg ruimte, want je wil geen trage website of een website die regelmatig offline is. 

  Meer over domeinnaam en hosting.

  Wat is een DirectAdmin of controlepaneel?

  Als je WordPress-hosting afneemt bij een hostingprovider, dan krijg je er ook een controlepaneel bij. In het controlepaneel regel je de instellingen voor bijvoorbeeld het hosten en beheren van je website, mail, het domein zelf.

  De meest voorkomende controlepanelen zijn DirectAdmin, C-panel en Plesk. Zelf heb ik een voorkeur voor DirectAdmin-omgeving. DirectAdmin is een gebruiksvriendelijk controlepaneel waar ik zelf het liefste mee werk. Als we het hebben over het controlepaneel of een DirectAdmin-omgeving, dan hebben we het over het gedeelte aan de achterkant van je website, waar je belangrijke zaken regelt.

  Lees het volledige antwoord

  Ontwerp logo huisstijl

  Over grafisch ontwerp

  Wat is een vectorbestand?

  De term vectorbestand wordt gebruikt voor alle afbeeldingen die je onbeperkt kunt vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Bij een bitmapbestand of pixelbestanden kan dit niet. Wanneer je een .jpg of een .png gaat vergroten, zie je dat de afbeelding is opgebouwd uit pixels. Een pixelbestand is daardoor minder geschikt voor drukwerk.

  Wil je jouw logo laten drukken? Bijvoorbeeld voor de belettering van een auto of voor drukwerk zoals briefpapier, posters of visitekaartje? Zorg dan dat je hiervoor een vectorbestand aanlevert.

  Lees het volledige antwoord

  De beste kleur voor je logo

  Welke kleur het beste is voor jouw logo of voor de huisstijl van je bedrijf is van veel factoren afhankelijk. Het belangrijkste is dat het past bij jou en je bedrijf. Met kleur kun je namelijk de sterkte kanten van je bedrijf benadrukken. Maar bij een verkeerde combinatie kan het ook een omgekeerd effect hebben.

  Een aantal jaren geleden is onderzocht wat de impact is van kleuren. Wil je meer weten over de impact van kleuren in een logo, huisstijl of website? 

  Meer informatie over de betekenis van kleuren

  Heb je altijd een logo nodig?

  Wanneer je net gestart bent met je bedrijf is je logo misschien nog niet zo belangrijk. Vaak wordt er een logo of een plaatje gebruikt 'zodat er wat staat'.

  Toch is het hebben van een logo wel belangrijk. Een logo is essentieel om een bedrijf te kunnen herkennen. Je zou kunnen zeggen dat een logo het gezicht van het bedrijf is. Het is vaak het eerste wat een klant of een bezoeker van je bedrijf ziet. Een logo is een onderdeel van je huisstijl en van de merkbeleving van je klant. Wat mij betreft is een logo zelfs een van de belangrijkste onderdelen van je branding!

  Lees het volledige antwoord