Hoe optimaliseer je je foto’s voor je WordPress-website?

Foto optimalisern voor het web

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Je hebt een mooie website en je wilt die vullen met aantrekkelijke foto’s. Maar wist je dat je foto’s niet zomaar kunt uploaden naar je WordPress site? Als je foto’s te groot zijn, kunnen ze je website vertragen en je vindbaarheid in Google verminderen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

In dit artikel leer je hoe je je foto’s kunt optimaliseren voor je website. Je ontdekt:

  • Waarom het belangrijk is om je foto’s te verkleinen
  • Hoe je de juiste afmetingen en resolutie kunt bepalen
  • Welke tools je kunt gebruiken om je foto’s te verkleinen en te verbeteren
  • Welk bestandsformaat je het beste kunt kiezen

Met deze tips kun je je foto’s snel en eenvoudig optimaliseren voor je website. Zo maak je niet alleen jezelf blij, maar ook je bezoekers en Google!

Hoe kies je de juiste afmetingen voor je foto’s?

Je weet nu waarom je je foto’s moet verkleinen voor je website. Maar hoe bepaal je hoe klein ze moeten zijn? Dat hangt af van een paar factoren, zoals de pixels, de resolutie en het bestandsformaat.

  • Pixels zijn de kleine puntjes die samen een afbeelding vormen. Hoe meer pixels, hoe scherper de afbeelding. Maar ook hoe groter het bestand. Je wilt dus niet meer pixels gebruiken dan nodig is voor je website.
  • Resolutie is de kwaliteit of dichtheid van de afbeelding. Dit wordt gemeten in dpi (dots per inch). Voor drukwerk heb je een hoge resolutie nodig, maar voor je website is 72 dpi genoeg. Een hogere resolutie maakt je afbeelding niet scherper, maar wel zwaarder.
  • Bestandsformaat is de manier waarop je je afbeelding opslaat. Er zijn verschillende formaten, zoals jpg, png en gif. Het belangrijkste verschil is dat png een transparante achtergrond kan hebben, terwijl jpg dat niet kan. Jpg is meestal beter voor foto’s, omdat het meer kleuren kan bevatten en minder ruimte inneemt. Png is beter voor logo’s, iconen en tekeningen met een transparante achtergrond. Gif is vooral geschikt voor geanimeerde plaatjes.

Hoe pas je deze factoren toe op je foto’s? Dat kun je doen met een online tool of een grafisch programma. Ik leg je hieronder uit hoe dat werkt.

Verklein je foto’s online met Squoosh

Een makkelijke manier om je foto’s te verkleinen is met Squoosh. Dit is een gratis online tool die je niet hoeft te downloaden of te installeren. Je kunt gewoon je foto naar de webpagina slepen en de afmetingen aanpassen. In dit overzicht staan indelingen die jouw website kan hebben. Daarbij zie je ook de breedte van de afbeelding in pixels staan. Heb je een foto op je blog die maar een vierde van je pagina is? Dan is de grootte vier keer kleiner dan de breedte van de website.

Het eerste wat je moet doen is de breedte van je foto invullen bij width. Dit hangt af van hoe groot je foto op je website wordt getoond. Als je foto de hele breedte van je website vult, dan kun je 1080px aanhouden. Als je foto maar een deel van de pagina vult, dan kun je een kleiner getal kiezen, bijvoorbeeld 500px.

Kies het juiste bestandsformaat voor je foto

Het tweede wat je moet doen is het juiste bestandsformaat kiezen voor je foto. Dit kun je doen door op het pijltje naast Resize te klikken en Compress te selecteren. Je krijgt dan verschillende opties te zien, zoals jpg, png en webp.

Zoals ik al eerder zei, is jpg meestal het beste formaat voor foto’s. Je kunt dan nog spelen met de kwaliteit van de jpg om de bestandsgrootte te verkleinen. Hoe lager de kwaliteit, hoe kleiner het bestand, maar ook hoe minder scherp de foto. Je moet dus een balans vinden tussen kwaliteit en grootte.

Als je een png wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een transparante achtergrond nodig hebt, dan kun je ook nog kiezen tussen png-8 en png-32. Png-8 gebruikt minder kleuren en is dus kleiner dan png-32, maar ook minder gedetailleerd. Png-32 gebruikt meer kleuren en is dus groter dan png-8, maar ook scherper.

Webp is een relatief nieuw formaat dat ontwikkeld is door Google. Het belooft dezelfde kwaliteit als jpg of png, maar met een kleinere bestandsgrootte. Het nadeel is dat webp nog niet door alle browsers wordt ondersteund, dus het kan zijn dat sommige bezoekers je foto niet kunnen zien.

Download en upload je verkleinde foto

Het laatste wat je moet doen is je verkleinde foto downloaden en uploaden naar je WordPress site. Dit kun je doen door op de downloadknop te klikken onderaan de pagina. Je krijgt dan een bestand met de naam squoosh.jpg (of .png of .webp).

Dit bestand kun je vervolgens uploaden naar je WordPress site zoals je gewend bent. Je kunt het eventueel nog hernoemen als je wilt. Je hebt nu een geoptimaliseerde foto voor je website!

Samenvatting

Om je website snel en vindbaar te houden, moet je altijd je foto’s optimaliseren voordat je ze uploadt naar WordPress. Dit kun je doen door rekening te houden met de pixels, de resolutie en het bestandsformaat van je foto’s.

Je kunt hiervoor een online tool gebruiken zoals Squoosh, of een grafisch programma zoals Photoshop. Het belangrijkste is dat je de juiste afmetingen kiest voor je foto’s en dat ze niet groter zijn dan nodig.

Heb je nog vragen over het optimaliseren van foto’s voor WordPress? Of wil je hulp bij het maken of verbeteren van jouw website? Neem dan gerust contact met me op!

Anderen bekeken ook

Een portfolio op je website

Een portfolio op je website

Een portfolio: Noodzaak of overbodige luxe? Ontdek de waarde voor jouw werk. Laten we beginnen bij het begin. Kort...

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Volg op sociale media