Weet jij het nog? Je eerste wachtwoord. Ik de mijne wel: bamiblok. Op zich natuurlijk niet al te voor de hand liggend. Maar nu zou ik dit wachtwoord echt nooit meer gebruiken. Ik roep altijd “gebruik altijd veilige wachtwoorden”, maar volgens onderzoek gebruikt ruim 80% onveilige wachtwoorden! Dat zou dus betekenen dat maar 20% veilige wachtwoorden gebruikt? Dat is wel even schrikken. Toch denken veel mensen denken dat ze goed bezig zijn, maar is dat ook zo?
Maar 20% gebruikt veilige wachtwoorden
De Kamer van Koophandel publiceerde onlangs een artikel over waarom we ons online niet veilig gedragen. Inclusief de uitkomsten van het onderzoek. Omdat ik zo schrok van de uitkomsten heb ik wat tips op een rijtje gezet.
1. vE!l!g w8wQQrd
De eerste tip is een voor de hand liggende. Zorg voor een veilig wachtwoord. Maar wat is een veilig wachtwoord? Wanneer is een wachtwoord optimaal bestand tegen krakers? Volgens meerdere onderzoeken bestaan de meest veilige wachtwoorden uit:
- hoofd- en kleine letters
- cijfers
- speciale tekens
Op de website van Gibson Research Corporation kun je jouw wachtwoord testen. Als voorbeeld heb ik het wachtwoord !A0)*&4!a”Ba getest. Volgens de test houdt dit wachtwoord ruim 174 jaar stand als ze het proberen te kraken met een snelheid van 1000 inlogpogingen per seconde. Klinkt redelijk veilig toch? Maar wie onthoudt nu zo’n wachtwoord? Dus veel mensen schrijven dit wachtwoord op, wat natuurlijk ook niet echt veilig is.
TIP: Maak een wachtwoord niet moeilijk, maar maak het lang. Verzin bijvoorbeeld een paar woorden en plak die aan elkaar. Bijvoorbeeld met mijn eerste wachtwoord zou ik kunnen maken BamiblokMetFriet. Dit wachtwoord heeft 16 tekens en maakt gebruik van hoofd- en kleine letters en is daardoor pas na 927 jaar te kraken. Voeg daar een cijfer en een teken aan toe en je krijgt 1BamiblokMetFriet+ en je wachtwoord is ineens 1,28 triljoen jaar bestand. Wow dat is een verschil! En je wachtwoord is nog steeds gemakkelijk te onthouden.
2. Gebruik een Password Manager
Maar ja, tegenwoordig heb je voor elke site wel een wachtwoord nodig. En telkens hetzelfde wachtwoord gebruiken is niet verstandig. Ik raad je aan om een Password Manager te nemen. Een Password Manager onthoudt je gebruikersnamen, wachtwoorden en soms is het ook mogelijk om betaalgegevens op te slaan, zoals de informatie van je creditcard. Wil je hier gebruik van maken? Maak dan gebruik van een goede wachtwoordmanager zoals LastPass, 1Password en Dashlane. Alleen doen ze allemaal sommige dingen net wat anders. Wil je weten welke voor jou het meest geschikt is? Binnenkort publiceer ik een vergelijking zodat jij kunt kiezen welke voor jou het meest geschikt is.