Gebruik jij veilige wachtwoorden?

Wat zijn veilige wachtwoorden

Volg op sociale media

Weet jij het nog? Je eerste wachtwoord. Ik de mijne wel: bamiblok. Op zich natuurlijk niet al te voor de hand liggend. Maar nu zou ik dit wachtwoord echt nooit meer gebruiken. Ik roep altijd “gebruik altijd veilige wachtwoorden”, maar volgens onderzoek gebruikt ruim 80% onveilige wachtwoorden! Dat zou dus betekenen dat maar 20% veilige wachtwoorden gebruikt? Dat is wel even schrikken. Toch denken veel mensen denken dat ze goed bezig zijn, maar is dat ook zo?

In dit artikel:

Maar 20% gebruikt veilige wachtwoorden
Wanneer is je wachtwoord veilig
Gebruik een password manager

Maar 20% gebruikt veilige wachtwoorden

De Kamer van Koophandel schreef een publicatie over waarom we ons online niet veilig gedragen. Inclusief de uitkomsten van het onderzoek. Omdat ik zo schrok van de uitkomsten heb ik wat tips op een rijtje gezet.

1. vE!l!g w8wQQrd

De eerste tip is een voor de hand liggende. Zorg voor een veilig wachtwoord. Maar wat is een veilig wachtwoord? Wanneer is een wachtwoord optimaal bestand tegen krakers? Volgens meerdere onderzoeken bestaan de veiligste wachtwoorden uit:

  • hoofd- en kleine letters
  • cijfers
  • speciale tekens

Op de website van Gibson Research Corporation un je jouw wachtwoord testen. Als voorbeeld heb ik het wachtwoord !A0)*&4!a”Ba getest. Volgens de test houdt dit wachtwoord ruim 174 jaar stand als ze het proberen te kraken met een snelheid van 1000 inlogpogingen per seconde. Klinkt redelijk veilig toch? Maar wie onthoudt nu zo’n wachtwoord? Dus veel mensen schrijven dit wachtwoord op, wat natuurlijk ook niet echt veilig is.

TIP: Maak een wachtwoord niet moeilijk, maar maak het lang! Bijvoorbeeld, met mijn eerste wachtwoord “BamiblokMetFriet” heb ik een sterk wachtwoord van 16 tekens gecreëerd. Dit wachtwoord combineert hoofdletters, kleine letters en is pas na 927 jaar te kraken. Voeg daar een cijfer en een speciaal teken aan toe, zoals “1BamiblokMetFriet+”, en je wachtwoord wordt ineens 1,28 triljoen jaar veilig. Wow, dat is een enorm verschil! En het blijft nog steeds gemakkelijk te onthouden.

2. Gebruik een Password Manager

Tegenwoordig hebben we voor elke website een wachtwoord nodig. Telkens hetzelfde wachtwoord gebruiken is echter niet verstandig. Daarom raad ik je aan om een Password Manager te gebruiken. Een Password Manager onthoudt niet alleen je gebruikersnamen en wachtwoorden, maar kan ook betaalgegevens opslaan, zoals creditcardinformatie. Hier zijn enkele populaire wachtwoordmanagers:

Elke wachtwoordmanager heeft zijn eigen unieke functies, dus kies degene die het beste bij jou past. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar mijn voorkeur? Laat het me gerust weten. Veiligheid gaat boven alles! 

Disclaimer: De genoemde tijdsduur voor het kraken van wachtwoorden is een theoretische schatting en kan variëren afhankelijk van de gebruikte technologie en aanvallers. 

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Als eerste de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Anderen bekeken ook

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Volg op sociale media