Het verschil tussen jpg, pdf, png, eps, ai

Verschil tussen bestandformaten jpg en png

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Wanneer je dagelijks met ontwerpen en afbeeldingen werkt is het natuurlijk duidelijk wat er bedoeld wordt. Maar ik merk regelmatig dat het voor de meeste mensen niet zo gemakkelijk is. Daarom heb ik alles op een rijtje gezet. Zodat je gemakkelijk in één overzicht kan zien welk bestand je wanneer nodig hebt. En nog belangrijker: Wanneer kies je voor welk bestandsformaat.

Bestandsextensies, de letters achter de punt.

In de informatica worden diverse bestandextensies gebruikt. Aan de letters achter de punt kun je zien voor welk programma het staat. We hebben het hier over kleine greep ‘uit het assortiment’. Op Wikipedia vind je zelfs een hele lijst op alfabetische volgorde!

Hieronder staan de bestanden die meestal gebruikt worden bij een logo of bij een foto.

jpg met achtergrond

.JPG / .JPEG

(Joint Photografice Experts Group)

De eerste is waarschijnlijk meteen een van de bekendste. Een foto of een afbeelding is meestal een jpg. De foto’s die je maakt met je fotocamera worden meestal opgeslagen als een jpg-bestand.
Wordt jouw logo aangeleverd in een jpg? Dan heeft je logo altijd een achtergrond. Het is een pixelbestand en daardoor minder geschikt voor (groot) drukwerk.

Een jpg gebruik je bijvoorbeeld voor standaard kleurenfoto’s en social media.

png zonder achtergrond

.PNG

(Portable Network Graphics)

Een png is ook een pixelbestand, net als een jpg. Alleen heeft het (meestal) een transparante achtergrond. Wanneer je jouw logo met een transparante achtergrond gebruikt voor bijvoorbeeld je website of je social media kanalen, dan komt je logo mooi uit.  Je kan het mooi over een andere afbeelding of kleur plaatsen. Kijk maar eens naar mijn logo links boven in het menu van deze website.
Een png is een pixelbestand, waardoor het niet geschikt is voor (groot) drukwerk.

.PDF

(Portable Document Format)

Een pdf wordt standaard gebruikt bij het uitwisselen van documenten. Hoge resolutie bestanden zijn geschikt voor drukwerk. Ze zijn soms verrassend laag in omvang, waardoor je ze gemakkelijk kan versturen via e-mail. De meeste apparaten en programma’s ondersteunen een pdf.

Je gebruikt een pdf voor het versturen van documenten en bij het bedrukken van posters, flyers, kaarten etc. 
Een nadeel van een pdf is dat je op voorhand niet kan zien of het is opgeslagen vanuit een grafisch programma of vanuit een programma als Word. Daarom zal een drukker de voorkeur geven aan het aanleveren van je logo in eps of ai zoals hieronder omschreven.

.EPS

(Encapsulated Post Script)

Een eps is een grafisch bestand. Je komt dit vooral tegen bij logo’s en illustraties. Je kan een eps gemakkelijk vergroten of verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Het .eps bestand wordt ook vaak gebruikt door grafische programma’s van Adobe als Illustrator, InDesign en Photoshop waar ik mee werk. Maar ook met andere grafische programma’s zoals QuarkXpress en CorelDraw.
Wanneer er gevraagd wordt om je logo aan te leveren voor drukwerk, lever dan een eps aan, dan zit je altijd goed!

.AI

(Adobe Illustrator)

Een ai-bestand is gemaakt in het programma Adobe Illustrator. Dit is een grafisch programma wat gebruikt wordt voor vormgeving en ontwerp. Veel ontwerpers mkaen in dit programma een logo of illustratie. Het is een vectorbestand waardoor je kunt vergroten of verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Een ai is dus het originele ontwerpbestand. Wanneer je zelf geen grafisch ontwerpprogramma hebt, kun je een ai waarschijnlijk niet openen.

Conclusie: met een eps bestand zit je altijd goed

Zie je door de bomen het bos niet meer? Onthoud dan dat je met een eps bestand altijd goed zit. Iedereen die iets met een logo doet, kan een eps-bestand verwerken of omzetten naar een ander bestand. Of je het nu gaat om een reclamebord, shirts, pennen of een ander ontwerp.

Helppp!

Kom je er niet uit? Geen nood! Wanneer ik je jouw logo of ontwerp gemaakt heb, zorg ik dat jij het in het juiste formaat ontvangt. Nog gemakkelijker is het wanneer je er zelf niets meer aan hoeft te doen.

Ook onbezorgd je logo of illustratie laten ontwerpen? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Anderen bekeken ook

De scan-factor

De scan-factor

Hoe je website te optimaliseren voor ongeduldige lezers Wist je dat de meeste mensen websites niet lezen, maar...

Een portfolio op je website

Een portfolio op je website

Een portfolio: Noodzaak of overbodige luxe? Ontdek de waarde voor jouw werk. Laten we beginnen bij het begin. Kort...

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Volg op sociale media