De hosting van je website
Wat is hosting?
Hosting of webhosting is in feite het huren van een stukje opslag, rekenkracht en geheugen van een server (dat is een hele sterke computer die meestal in een speciaal datacenter staat) bij een hostingbedrijf.
Als je een website online wil zetten, heb je een domeinnaam nodig. Naast het registreren van je domein, heb je ook ruimte op een server nodig. Hierop plaats je jouw bestanden van jouw website. Deze ruimte noemen we (web)hosting. Wanneer je zowel een domeinnaam en hosting hebt afgesloten, kun je ook een e-mailadres aanmaken dat overeenkomt met jouw domeinnaam. Dat oogt wel zo professioneel.
Veel ondernemers starten met een basispakket bij één van de bekende hostingpartijen. Dat ligt voor de hand, maar is niet altijd de meest passende oplossing.
Niet iedere hostingpartij is even geschikt voor een WordPress-website. Daarnaast ligt het er ook aan wat voor een website je hebt en hoeveel bezoekers er komen. Wanneer je veel bezoekers verwacht, heb je natuurlijk meer geheugen nodig. De volgende punten zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste hostingpartij:
- Een betrouwbare hostingpartij
- Een snelle hosting
- Een hosting die goed beveiligd is
- Een hosting die geen of bijna geen down-time heeft
Heb je nog geen hosting aangeschaft, dan kan ik je helpen bij het vastleggen en instellen van je domeinnaam en hosting.
Zelf je hosting regelen
Wil je het zelf regelen? Lees dan mijn blogartikel domeinnaam en hosting. Ook kan ik je helpen bij het kiezen van de meest geschikte hostingpartij. Hou er in ieder geval rekening mee dat je zowel een domeinnaam als een hostingpakket dient af te nemen. Is het niet duidelijk? Neem dan contact met me op. Ik help je graag.
Veelgestelde vragen

Over domeinnaam en hosting
Ik heb al een domeinnaam vastgelegd. Kan ik deze verhuizen naar de hosting die jij adviseert?
Ja, je kunt zeker je domeinnaam verhuizen naar de hosting die ik adviseer. Ik kan je helpen bij het verhuizen van je domeinnaam naar onze hostingprovider.
Kan ik zelf mijn domeinnaam en hosting regelen?
Dat kan, maar hoeft niet. Je kunt zelf je hosting en domeinnaam regelen als je dat liever hebt. Echter raad ik je wel aan om te kijken naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van de hostingprovider om problemen met je website te voorkomen. Het kan ook zijn dat de door jou gekozen hosting niet goed past bij de website die je voor ogen hebt. In dat geval raad ik je aan om even contact met mij op te nemen. Dan kunnen we samen bespreken welke hostingprovider de beste keuze is voor jouw website. Als je nog vragen hebt, laat het me gerust weten.
Wat is een registrar
Een registrar is een bedrijf dat domeinamen registreert. Registrars regelen zowel .nl als andere domeinnamen met bijvoorbeeld .com of .online als extensie.
De registratie van alle Nederlandse domeinnamen loopt via SIDN. Maar bij SIDN zelf kun je een domeinnaam niet afsluiten. Wel hebben ze een suggestietool voor domeinen.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is de unieke naam of adres van je website. Dat adres begint met “https://” en soms met “www.”.
Het deel wat daarna komt is je domeinnaam.
Het adres wordt ook wel “url” genoemd, wat een afkorting is van Uniform Resource Locator. Het bestaat uit twee delen: de naam en de extensie. Bijvoorbeeld bij https://www.ontwerpvanc.nl is “ontwerpvanc” de naam en “.nl”de extensie.
Hosting, wat is dat eigenlijk?
Hosting is het stukje ruimte waar je de informatie van je website en e-mail opgeslagen wordt. Hosting is dus eigenlijk een soort van gehuurde opslagruimte. Het wordt ook wel eens webhosting genoemd. Bij een websitepakket zorg ik dat naast de domeinnaam ook de hosting
voor je geregeld wordt.
Wil je zelf je hosting vastleggen? Er zijn verschillende hostingbedrijven. Tussen de hostingleveranciers zitten zeker verschillen. De prijs is niet het enige verschil. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Je wil namelijk genoeg ruimte, want je wil geen trage website of een website die regelmatig offline is.
Wat is een DirectAdmin of controlepaneel?
Als je WordPress-hosting afneemt bij een hostingprovider, dan krijg je er ook een controlepaneel bij. In het controlepaneel regel je de instellingen voor bijvoorbeeld het hosten en beheren van je website, mail, het domein zelf.
De meest voorkomende controlepanelen zijn DirectAdmin, C-panel en Plesk. Zelf heb ik een voorkeur voor DirectAdmin-omgeving. DirectAdmin is een gebruiksvriendelijk controlepaneel waar ik zelf het liefste mee werk. Als we het hebben over het controlepaneel of een DirectAdmin-omgeving, dan hebben we het over het gedeelte aan de achterkant van je website, waar je belangrijke zaken regelt.