Links naar je website. Ze zijn erg belangrijk voor de vindbaarheid. Ze zorgen namelijk voor bezoekers op je website. Elke ondernemer met een website zou aan ‘linkbuilding’ moeten doen. Ik vergelijk hyperlinks op internet meestal met wegwijzerborden. Als er helemaal geen wegwijzerbordje naar jouw woonplaats zou staan, wordt het erg lastig om deze plaats te vinden. Oké, tuurlijk, je hebt je navigatiesysteem. Maar je snapt natuurlijk wel waar ik op doel. Je kan het ook vergelijken met de reclameborden op de afbeelding bij dit bericht. Door de borden in de straat weten we wat er te koop is.
Met linkbuilding doe je eigenlijk hetzelfde. Je zorgt ervoor dat er online ‘wegwijzerborden’ staan naar je website. Maar zorg er wel voor dat je het goed doet. Blijf weg van blacklinks, die doen je rankings alleen maar kwaad. In dit kennisartikel wil ik vijf mogelijkheden met je delen hoe je succesvol kunt ‘link-builden’. Het zijn voorbeelden die je kunt volgen, maar zeker niet allemaal hoeft te doen. Bedenk dat elke link er weer eentje meer is!
Succesvol linkbuilden: 5 mogelijkheden
- Schrijf goede content.
- Gebruik sociale media.
- Stuur je artikel door.
- Gastbloggen.
- Onderdeel van je marketingstrategie.
Schrijf goede content
Als je wil dat andere websites naar jouw website linken, heb je goede informatie (content) nodig. Zo goed dat een andere website graag naar jouw site verwijst. Zorg dus dat je kwalitatief goede content schrijft. Dat klinkt heel gemakkelijk. Maar dat is het zeker niet. Schrijf bijvoorbeeld blogs met informatie die jouw klant goed kan gebruiken. Content die ze informeert over zaken waar ze in geïnteresseerd zijn. Beantwoord vragen die ze vaak aan je stellen. Of ga nog een stukje verder en los het probleem op. Hiermee bouw je ook meteen een stukje vertrouwen op. En zoals je in mijn artikel over de betrouwbaarheid van een website kunt lezen is ook dat goed voor de rankings.
Zorg er ook voor dat de informatie goed leesbaar is. Dat betekent dat je artikel een structuur heeft met titels en alinea’s, zodat de lezers de website kunnen scannen aan de hand van de titels of kopteksten. Dit verhoogt de leesbaarheid. Daarnaast is het belangrijk dat de tekst niet te moeilijk is. Dus vermijdt vakjargon en moeilijk taalgebruik.
Gebruik sociale media
Een van de gemakkelijkste manieren als het om linkbuilding gaat. Maak gebruik van je sociale mediakanalen. Op platforms als Twitter, Facebook en LinkedIn kun je gemakkelijk links plaatsen. Je kan ook gebruik maken van Facebookgroepen.
Op Instagram is het niet mogelijk om een link te plaatsen. Maar hier kun je wel heel handig gebruik van maken door een mooie foto of afbeelding te plaatsen, er een goede tekst bijzetten en dan te refereren naar de link in je bio. Hier kun je ook weer heel gemakkelijk inspelen op je eigen website. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan eens mijn artikel over een eigen linkinbio-pagina.
Tip: Kijk gerust op mijn Facebook, LinkedIn en Instagram om te kijken hoe ik dat doe.
Stuur me meteen even een connectie, vind ik leuk!
Stuur je artikel door
Je kan je artikel ook mailen naar de websites die jouw informatie interessant vinden, bijvoorbeeld de nieuwswebsite van je dorp. Of naar de e-maillijst van je (potentiële) klanten. Let er wel op dat je selectief omgaat met wat je verstuurt. Als informatie niet relevant is, kan dit overkomen als spam en heb je kans dat mensen zich uitschrijven van je e-maillijst. Zorg ook dat het niet te veel is wat je verstuurt. Als jij heel enthousiast vier artikelen doorstuurt, kan dat te veel zijn. Stuur je één interessant artikel door, heb je veel meer kans dat je boodschap aankomt. Dus kies bewust en stuur je artikel naar de juiste website of e-maillijst. Houd daarbij je mail kort en leg uit waarom jouw informatie uniek is.
Let op! Er zijn bedrijven die (tegen betaling) aanbieden om de link van je website te verspreiden voor de vindbaarheid. Blijf hiervan weg. Deze bedrijven zorgen dat je website te pas en te onpas genoemd wordt. Deze zogenaamde ‘blacklinks’ worden gezien als spam.
Gastbloggen
Nog een andere manier om links naar je website te ontvangen is gastbloggen. Vaak zijn blogs op zoek naar goede content. Jij schrijft een gastblog en als tegenprestatie mag je een link naar je eigen website of blog plaatsen. Daarmee verhoog je natuurlijk ook je eigen aanzien en expertise. Dus zoek jouw favoriete blog op en kijk of ze open staan voor jou als gastblogger.
Linkbuilding is onderdeel van je marketingstrategie
Ik denk dat met bovenstaande informatie wel duidelijk is geworden dat linkbuilding belangrijk is om de weg te wijzen naar jouw website. Het is een vast onderdeel van je marketingstrategie. Het mooie van dit alles is dat het gratis is. Het kost je alleen tijd. Doordat je deze links op internet plaatst, zorg je ervoor dat mensen jouw site kunnen vinden. Maar daarmee zorg je ook voor een hogere positie in de zoekmachines, waaronder Google. Laat linkbuilding een onderdeel zijn van je routine.