Premium WordPress thema of gratis?

Volg op sociale media

Wat is het verschil tussen gratis en betaalde thema’s

WordPress heeft een behoorlijk aantal gratis thema’s. Maar er zijn ook een groot aantal betaalde thema’s beschikbaar. Een gratis WordPress thema kan prima werken. Maar voor zakelijke websites wordt meestal gekozen voor een betaald thema. Zo’n premium thema zorgt niet alleen voor een stabielere basis, maar geeft meestal ook meer mogelijkheden. Je kunt er je eigen ontwerpen mee bouwen. Zo kun je jouw website helemaal opbouwen in jouw huisstijl. Bij niet-betaalde thema’s zit je vaak gebonden aan de kleur die standaard in het thema zit. 

Waarom zou je ervoor betalen als het ook gratis kan?

Voor niks gaat de zon op en goedkoop is vaak duurkoop. Dat wil niet zeggen dat alle gratis WordPress thema’s niet goed zijn. Er zijn zeker wel goede, stabiele gratis WordPress thema’s. Maar regelmatig kom je in de gratis variant bugs en fouten tegen. Of ze zijn niet geschikt voor mobiele weergave of erg traag. Alleen al om die reden is mijn advies om te kiezen voor een stabiel thema. 

Verder is het zo dat de mogelijkheden om je lay-out aan te passen in je eigen smaak en de kleuren van je huisstijl erg beperkt is. In het begin is dat vaak nog wel te accepteren, maar regelmatig zie ik ondernemers die na een jaar toch echt toe zijn aan een extra mogelijkheid. Of geen ‘eenheidsworst’ willen, maar de website willen aanpassen aan hun eigen stijl.

Vaak kun je dan voor een klein bedrag per maand je gratis thema upgraden. Dan kun je bijvoorbeeld je eigen kleur gebruiken. Omdat je jouw website al gemaakt hebt in het gratis thema, wil je vaak niet meer switchen. Uiteindelijk betaal je dan nog voor je thema, maar ben je nog steeds beperkt in de mogelijkheden.

Doe het gelijk goed

Veel mensen kiezen in eerste instantie voor een gratis thema. Zeker als je een startende ondernemer bent is dit een logisch besluit. Je website is namelijk niet de enige investering die je gaat maken. Toch is wil ik je het advies geven om het meteen vanaf het begin goed aan te pakken. Je betaalt wat voor je thema, maar dan weet je dat het stabiel is. Daarnaast is het zonde als je na een jaar alsnog je hele website gaat ombouwen, omdat de resultaten tegenvallen.

Voor- en nadelen van premium thema’s

Voordelen van een premium thema

 • Meer mogelijkheden om uit te bereiden.
 • De updates zijn inbegrepen.
 • Je kan je website aanpassen aan je eigen huisstijl en kleuren.
 • De website kan (bij de meeste thema’s) ingedeeld worden zoals jij dat wil
 • Je website is uniek (gratis thema’s worden vaker gebruikt).
 • De ontwikkelaars van een premium thema bieden meestal een uitstekende support.
 • Premium thema’s blijven nieuwe mogelijkheden ontwikkelen. Dit kunnen ze door het (kleine) bedrag wat jij betaalt als gebruiker.

Nadelen van een premium thema

 • Er zijn soms te veel mogelijkheden, waardoor je als beginner niet weet waar te beginnen.
 • Wanneer je van thema wil wisselen, zijn niet alle mogelijkheden overdraagbaar
 • Je betaalt een bedrag om het thema aan te schaffen of te mogen gebruiken.

Voor- en nadelen van gratis thema’s

Voordelen van een gratis thema

 • De populaire gratis thema’s bieden support.
 • WordPress controleert de gratis thema’s die ze in hun eigen bibliotheek hebben staan.
 • Je kosten zijn laag. Je betaalt alleen nog de kosten voor je domeinnaam en hosting.

Nadelen van een gratis thema

 • Bepaalde thema’s bieden geen of weinig support.
 • Updates zijn niet altijd gratis.
 • Ontwikkelaars hebben geen plicht om je te helpen, ook niet als je site down gaat.
 • Bugs en fouten worden vaak pas laat opgelost.
 • Veel gratis thema’s hebben niet genoeg mogelijkheden.
 • Je kan het thema meestal niet aanpassen aan je eigen huisstijl of kleuren.
 • Je bent niet vrij om een eigen indeling te maken.
 • Veel mensen gebruiken een gratis thema waardoor je ontwerp niet uniek is.
 • Wil je meer, dan kun je vaak alsnog betalen.

Ga goed van start en kies voor een premium thema. 

Vul het contactformulier in. Ik help je graag bij het maken van de juiste keuze.

Ik ben affiliate van Elegant Themes, dus wanneer jij je met mijn link aanmeldt, krijg ik een kleine provisie. Zo werkt dat. Enthousiaste leden verkopen beter. Dat kost jou niets extra en levert je zelfs een mooi cadeau op! Zorg dat je deze link gebruikt, meld je aan en mail mij je aankoopbewijs.
Tip: Wil je het onderhoud toch al uitbesteden? Denk dan eens na over een onderhoud- en securitycontract. Dan is je thema, incl. updates en benodigde licenties namelijk al inclusief. En bespaar meteen $ 89 per jaar.

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Als eerste de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Anderen bekeken ook

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Volg op sociale media