Veilige SSL-verbinding voor je website

Wat is een SSL certificaat voor je website

Volg op sociale media

Het slotje bij je adresbalk. Weet jij waar dat voor staat? En let je er eigenlijk wel op als je een website bezoekt? Het is namelijk wel erg belangrijk.
Dat slotje geeft aan dat al het verkeer op een website wordt versleuteld met een SSL-certificaat. Websitebouwers hebben het ook wel een over een https-verbinding. Heb je een gesloten slot aan de linkerkant van je adresbalk? Dan is de verbinding veilig. Staat dit pictogram er niet, dan is de verbinding niet veilig en is de site kwetsbaar voor aanvallen. Als je een site gebruikt via een niet-beveiligde verbinding, kunnen hackers of criminelen de gegevens die je naar de site verzendt, onderscheppen. Denk hierbij aan een wachtwoord of een e-mailadres.

In dit artikel:

 • Wat is SSL of TLS?
 • De voordelen van een SSL-certificaat
 • Hoe maak je je website veilig?

Wat is SSL of TLS?

SSL staat voor Secure Socket Layer. Inmiddels is de SSL-verbinding vervangen door een TLS verbinding, wat staat voor Transport Layer Security. TLS is een verbeterde en veiligere versie van SSL. Meestal wordt er over een SSL-beveiligingscertificaat gesproken, omdat dit nog altijd de meest gebruikte term is. Het is een beveiligingsprotocol dat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser. Dit zorgt ervoor dat alle gegevens die de webserver en de browser versturen, geheim blijven en niet gestolen kunnen worden. Het certificaat zorgt voor de versleuteling van de verbinding en controleert de identiteit van je website. Op deze manier blijven persoonsgegevens en betalingsgegevens van je websitebezoekers beschermd.

Om je website te beveiligen, heb je een SSL-certificaat nodig. Een SSL-certificaat herken je in de adresbalk aan https in plaats van http voor je websiteadres. Ook is het slotje altijd zichtbaar.

TLS SSL certificaat op je website
Tip: Controleer altijd op of je het slotje links van het internetadres in je
browser ziet wanneer je financiële of persoonlijke gegevens wilt achterlaten.

De voordelen van een SSL-certificaat.

Eigenlijk is het hebben van zo’n certificaat een must. Bij mij verschijnt er geen enkele website online zonder veilige https-verbinding. Sinds de komst van de AVG in 2018, kan een onveilige verbinding echt niet meer. Zeker wanneer je een webshop hebt en om betalingsgegevens van je klanten vraagt of een contactformulier waarin je de bezoeker persoonsgegevens in laat vullen. Gelukkig zijn steeds meer internetgebruikers bekend met het slotje in de browser en wordt het steeds vaker herkent als betrouwbaar. Het is ook een van de kenmerken van een betrouwbare website.

De voordelen op een rijtje:

 1. Het versterkt je positie in Google
  Uit onderzoek van Searchmetrics blijkt dat websites met SSL hoger scoren in Google dan website zonder SSL.
 2. SSL verhoogt je conversie van je website
  De meeste mensen zijn inmiddels gewend aan het slotje in de browser en herkennen het als betrouwbaar. Inmiddels is bekend dat 84% van de bezoekers afhaakt bij een aankoop van een product, wanneer de data niet versleuteld verzonden kan worden. De meeste bezoekers hebben meer vertrouwen in een website met een veilige verbinding.
 3. Een veilige SSL-verbinding beschermt de data van je bezoekers
  De data van je bezoekers zou nummer één prioriteit moeten zijn van elke website of webshop-eigenaar. Bij data van je bezoekers kun je denken aan het invullen van een contactformulier, een reservering waar je persoons- en betalingsgegevens achterlaat, of de betaling van je aankoop in een webshop met creditcard of iDEAL. Het laatste wat je wil is dat via jouw website bezoekers worden opgelicht omdat internetcriminelen gegevens kunnen stelen. Volgens de AVG ben je sinds 2018 zelfs verplicht om persoonsgegevens veilig te verwerken.

Hoe maak je je website veilig?

Verloopt het verkeer van jouw website nog niet via een https-verbinding? Dan is het belangrijk dat je een SSL-certificaat aanvraagt. Dit doe je bij jouw hostingpartij. Daarna zorg je in de omgeving van de hostingprovider ervoor dat het certificaat geactiveerd wordt voor zowel je website als bij de instellingen van je e-mail.

Wil jij een veilige website maar weet je niet waar te beginnen? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag.

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Als eerste de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Anderen bekeken ook

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Volg op sociale media