Heb je een verandering gedaan op je website, maar zie je de bijgewerkte versie nog niet? Heel vervelend. Dat wil je natuurlijk opgelost hebben. Want niet alleen jij maar ook je klant moet de juiste versie van de website zien. Zeker als het gaat om belangrijke informatie zoals prijzen.
Dat je een wijziging niet kan zien, ligt soms aan de website. Meestal heeft het te maken met het geheugen/cache van een website. Cache (spreek uit als kesj) is de opslagplaats waar tijdelijke internetbestanden worden bewaard.
Als je een aanpassing hebt gedaan, ziet een nieuwe bezoeker sowieso de bijgewerkte versie. Maar jij ziet mogelijk de versie die opgeslagen werd voordat je eraan werkte, omdat deze opgeslagen is in het geheugen van je computer. Je kan de cache van de website en van de computer handmatig legen, waarna je zelf meestal de aanpassing ziet. Na 24 uur vervalt de opgeslagen versie sowieso, dus uiterlijk de volgende dag zie jij ook de bijgewerkte versie.
Sneller dankzij cache
Doordat gegevens tijdelijk worden opgeslagen, verschijnt een internetpagina sneller. Dit is een handige functie van de browser om websites sneller te kunnen weergeven. Onderdelen van eerder bezochte pagina’s worden daarbij door jouw computer opgeslagen. Dat is dus een enorm voordeel. Maar als jij je wijziging niet ziet, kan dat heel vervelend zijn. Daarom heb ik hieronder op een rijtje gezet, hoe je kan checken wat een nieuwe bezoeker ziet. Maar ook wat je kan doen om de wijzigingen zichtbaar te maken op jouw computer
Kijk eerst incognito
Is de bijgewerkte versie niet zichtbaar? Kijk dan eerst even incognito. Dit doe je zo:
- Open Chrome op je computer
- Klik in de rechterbovenhoek op de drie puntjes en klik op ‘Nieuw incognitovenster’.
Er wordt een nieuw venster geopend. Meestal is dit een zwart scherm waarop staat “Je bent incognito” Ook wordt er bovenin een incognitopictogram weergegeven.
Je kunt ook een sneltoets gebruiken om een incognitovenster te openen:
– Windows, Linux, or Chrome OS: druk op Ctrl + Shift + n.
– Mac: druk op ⌘ + Shift + n.
Ga nu naar de webpagina waar je de wijzigingen hebt aangebracht en controleer hoe iemand anders de aanpassingen ziet.
Nog steeds niet zichtbaar na 24 uur?
Zijn je aanpassingen nog steeds niet zichtbaar na 24 uur? Dan staat de oude versie van de website nog in het geheugen van de webbrowser van je computer. Vaak is dit te verhelpen door de pagina één of meerdere keren te verversen door de toetsencombinatie CTRL + F5 (Windows) of CMD + r (Apple) in te drukken. Je dwingt de webbrowser hiermee zijn geheugen/cache te passeren en rechtstreeks bij de server de meest recente informatie op te vragen.
.
Optie 1: Handmatig de browser cache leegmaken
Werkt dit niet, dan kun je de cache van jouw webbrowser handmatig legen. Hoe je dat doet, staat hieronder per webbrowser en systeem uitgelegd.
Google Chrome
- Houd de toetsen combinatie CTRL + SHIFT + Delete ingedrukt totdat er een menu verschijnt.
- Vink alle vakjes uit, behalve ‘Gecachte afbeeldingen en bestanden’.
- Klik op ‘Browsegegevens wissen’. Bovenin het menu kun je kiezen vanaf wanneer deze gegevens verwijderd moeten worden. Kies wat voor jou van toepassing is.
In Chrome kun je ook een handige extensie installeren: Clear Cache voor Google Chrome
Met deze extensie kun je met één druk op de knop je cache legen.
Microsoft Edge
- Klik rechtsboven in beeld op de drie horizontale puntjes.
- Klik daarna op het geschiedenis icoon (soort klok).
- Vink alle vakjes uit op de cache bestanden na en klik op ‘Wissen’.
Mozilla Firefox
- Houd je de toetsen combinatie CTRL + SHIFT + Delete ingedrukt totdat er een menu verschijnt.
- Vink alle vakjes uit op ‘Offline website gegevens’ na. Je kunt hier aangeven voor welke tijdsperiode je gegevens wilt wissen.
Safari
- Klik in de menubalk op ‘bewerken’ (druk op ALT wanneer je de menubalk niet ziet)
- Klik vervolgens op ‘Cache leegmaken’.
- Klik daarna op ‘leegmaken’.
Internet Explorer
Gebruik je nog Internet Explorer? Dan raad ik je aan om over te stappen naar een andere browser. Bijvoorbeeld Chrome of Edge. Wil je Internet Explorer toch blijven gebruiken, dan leeg je de cache op dezelfde manier als beschreven bij Google Chrome.
.
Optie 2: DNS leegmaken
Lukt het nog steeds niet? Dan kun je ook nog proberen om de DNS van de pc te legen. Dit doe je zo:
Windows
- Ga naar start en typ “cmd“. Klik met de rechtermuisknop er op en selecteer “Uitvoeren als administrator”
- Voer het commando in: “ipconfig /flushdns” en druk op enter
- Je krijgt nu de bevestiging dat het leeg gehaald is!
Mac/Apple
Bij Mac/Apple werkt dit iets anders en heb je een commando nodig die afhankelijk is van je versie. Op de website van Appletips staan de commando’s die horen bij jouw Apple: Appletips: DNS-cache geforceerd verversen.
.
Optie 3: Router opnieuw opstarten
Als na het legen van de DNS nog steeds de wijzigingen niet zichtbaar zijn, dan kan het zijn dat je netwerk nog DNS-cache heeft. Vaak helpt het dan om je router opnieuw op te starten. Mocht dat ook niet werken dan zul je helaas toch wat langer moeten totdat deze cache automatisch vervalt.