Waarom ik fan ben van WordPress

Waarom kiezen voor WordPress

Volg op sociale media

Als je mijn website binnenkomt via mijn homepagina staat er beschreven dat ik gespecialiseerd ben in WordPress-websites. Wat in de praktijk betekent dat ik alle websites bouw in WordPress. Sterker nog, ik wil niks anders! Maar waar komt die voorkeur vandaan? En waarom is volgens mij WordPress de beste keuze?

In dit artikel:

 • Het meest gebruikte systeem van dit moment
 • De voordelen (en nadelen) van WordPress
 • Waarom ik fan ben van WordPress

WordPress is het meest gebruikte systeem

WordPress is wereldwijd het meest gebruikte open-source Content Management Systeem (CMS). Het is zoekmachinevriendelijk en er zijn veel toepassingen en plug-ins ontwikkeld voor extra functies en mogelijkheden. Een WordPress-website is gemakkelijk uit te bouwen en te onderhouden. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om kennis van WordPress te hebben en te weten wat je doet.

WordPress is ooit begonnen als systeem om te bloggen. Na de officiële lancering in 2003 bleek al snel dat het een grote hit was. De ontwikkeling van WordPress ging razendsnel. Momenteel (2021) maakt 65% van alle websites waarvan het CMS bekend is, gebruik van WordPress (bron: W3tech.com). WordPress is niet alleen voor kleine websites. Ook grote bedrijven maken gebruik van WordPress om een website, webshop of een blog te beheren.

Maar wat is de reden dat zoveel bedrijven voor WordPress kiezen? En waarom is het ook mijn keuze? Ik vertel je graag welke argumenten er zijn om voor WordPress te kiezen.

Waarom WordPress: 7 voordelen

 1. Het is gemakkelijk in gebruik
  Dat is een fijne om mee te beginnen toch? WordPress is een CMS waar iedereen na een korte instructie mee kan leren werken. In de basis is het vaak “what you see is what you get”, zonder al te veel coderingen en moeilijke systemen. Een pagina toevoegen, nieuwe berichten maken of aanpassen werkt heel eenvoudig. Wanneer ik een website heb gebouwd en de ondernemer wil daarna zelf aan de slag met het aanpassen van teksten, bloggen of het toevoegen van artikelen, dan werkt dat eenvoudig. Natuurlijk krijg je die instructie van mij!
  Wel is het belangrijk om regelmatig onderhoud te doen aan je website. Dit kan je uitbesteden, maar je kan het ook zelf doen. Hiervoor is het belangrijk dat je zorgt voor een goede beveiliging, spambeheer, een back-up-schema en bijgewerkte versies van je software, zoals de plug-ins, thema’s en WordPress zelf.

 2. Het systeem is open source en gratis
  WordPress is een open systeem en dat biedt veel andere voordelen. Dit betekent dat je WordPress gratis kunt downloaden via wordpress.org, installeren, gebruiken en aanpassen. Het open systeem maakt het tot een flexibel systeem, waarmee je een website kunt ontwerpen die aan je wensen voldoet. Door de vele plug-ins en extra functionaliteiten is het systeem toekomstbestendig. Nieuwe ontwikkelingen leiden tot nieuwe plug-ins. WordPress zelf is gratis te downloaden, maar je zal waarschijnlijk toch geld uit gaan geven voor betere functionaliteiten of support. Bepaalde thema’s of plug-ins zijn er alleen in een betaalde versie. Voor veel plug-ins geldt dat de gratis versie natuurlijk minder functionaliteiten heeft dan de betaalde (Premium) versie.

 3. Het systeem is responsive.
  Responsive wil zeggen dat je website goed leesbaar is vanaf je computer, tablet of smartphone. Daarnaast kun je waar je ook bent, inloggen in je website. Ook dat kan via je laptop, tablet of telefoon. Overigens is het belangrijk om te vermelden dat bepaalde thema’s iets beter kunnen omspringen met het aanpassen van tekst en afbeeldingen naar een ander formaat. Ook hierbij is het maken van de juiste keuze voor het thema, als basis voor je ontwerp, essentieel.

 4. WordPress is SEO-vriendelijk
  In de basis is WordPress zoekmachinevriendelijk. Dat is goed voor de SEO, de vindbaarheid van je website. Maar ook de tekst en de afbeeldingen van je website zijn erg belangrijk. Een website zonder goede tekst zal minder vindbaar zijn dan een website die geschreven is in de taal van jouw bezoeker. Je kan teksten optimaliseren en meer zoekwoorden instellen om nog beter gevonden te worden. Je kan hier heel ver in gaan. In de basis wordt het goed opgezet. Hoever je wil gaan met SEO is afhankelijk van jouw wensen en budget.
  Verder is het natuurlijk ook van belang hoe de website geconfigureerd wordt. De hoeveelheid en de kwaliteit van de plug-ins en het thema heeft eveneens invloed op de vindbaarheid.

 5. WordPress ondersteunt verschillende mediatypen
  Op de website van WordPress staat een lijst met bestandstypen die je kan uploaden. Deze lijst is onderverdeeld in afbeeldingen, documenten, audio- en videobestanden. In de praktijk betekent dit dat je de meest voorkomende bestanden kan plaatsen.
  Naast het direct plaatsen van afbeeldingen en bestanden, kun je ook bestanden invoegen. Denk hierbij aan het invoegen van bijvoorbeeld een YouTube-video. De video zelf staat op YouTube, maar door een (embedded) link in te voegen, staat de video op je website. Kijk maar eens op deze pagina. De oorspronkelijke video is door inmill.nl op YouTube gezet. Door het plaatsen van de link wordt deze afgespeeld op mijn website.
  Over mogelijkheden gesproken: Het startpunt van de video is ook nog vooruitgezet naar 16:06 minuten.

 6. Voor alles is een plug-in
  Nog zo’n fijn voordeel van WordPress. Er zijn meer dan 2.600 thema’s en 31.000 plug-ins beschikbaar voor WordPress. Zoek je een bepaalde functie voor je website? Grote kans dat er al iemand een plug-in voor heeft ontwikkeld. Daardoor is de koppeling met andere systemen heel gemakkelijk. Een kanttekening hierbij is dat niet alle plug-ins en thema’s up-to-date gehouden worden door de ontwikkelaar. Hierdoor kan je op een later tijdstip tegen problemen aanlopen. Daarom is het belangrijk selectief te zijn bij de keuze van een thema.

 7. Je kan een website makkelijk uitbreiden
  Heb je in het begin je website gebouwd om je bezoekers te voorzien van informatie? Het kan zomaar zijn dat je op een later tijdstip toch wil gaan bloggen omdat dit goed is voor je SEO. Of dat je besluit om je producten online aan te bieden in een webshop. Dan is het goed te weten dat je een WordPress-website heel gemakkelijk kunt uitbreiden. Wanneer je in het begin een goed thema hebt gekozen, kun je WordPress in combinatie met je thema zien als de fundering van je site.
Veel plugins gratis beschikbaar voor WordPress


Waarom ik fan ben van WordPress

Misschien zeggen bovenstaande voordelen al genoeg. Ze maken waarschijnlijk al duidelijk waarom in fan ben van WordPress als systeem voor het bouwen van websites. Dat ik niet de enige ben die graag met WordPress werkt, mag duidelijk zijn. WordPress is wereldwijd het meest gebruikte systeem voor websites. Daardoor zijn de functionaliteiten enorm. Het biedt mogelijkheden voor ieder type website. Sommige websitebouwers gebruiken liever andere platforms, maar daarbij heb je vaak te maken met moeilijke coderingstalen en minder gebruiksvriendelijke omgevingen. Ik geef de voorkeur aan een systeem waar ook de ondernemer zelf gemakkelijk mee kan werken. Voor de meeste ondernemers is WordPress daarom de juiste keuze, zeker wanneer je van plan bent om zelf teksten toe te voegen of je website te onderhouden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of wil je je huidige website veranderen? Neem eens vrijblijvend contact met me op.

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Als eerste de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Anderen bekeken ook

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Volg op sociale media