Website verwijderen

Website verwijderen of tijdelijk offline zetten

Volg op sociale media

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je website offline wil zetten. Soms is dit tijdelijk, soms permanent. Er zijn ook redenen te bedenken waarbij je nog niet zeker weet wat je met je website wil gaan doen, bijvoorbeeld omdat je twijfelt of je dit onderdeel van je bedrijf wil doorzetten. In dat geval is het niet handig om de website in z’n geheel te verwijderen. Je wil er misschien later toch gebruik van maken. Daarom heb ik hieronder een aantal opties waarbij we de website, al dan niet tijdelijk, offline zetten.

1. Berichtgeving op de website

Stop je tijdelijk met je werkzaamheden, bijvoorbeeld door je door ziekte of een sabbatical? Wil je daarna je werkzaamheden waarschijnlijk weer oppakken? Dan is de beste optie om een tijdelijke boodschap op de website te plaatsen. Hierdoor blijven alle pagina’s bereikbaar in Google en blijven je SEO-rankings in stand. Je kunt op je homepage een melding of een pop-up plaatsen dat je tijdelijk gesloten bent. Als dat goed voelt, vermeld je hierbij de reden. Maar je kunt ook vermelden dat dit “door omstandigheden” komt. Zet deze tekst ook op je contactpagina. Als mensen namelijk contact met je willen zoeken, navigeren ze vaak als eerste naar de contactpagina. Heb je een pagina met openingstijden, haal de openingstijden dan weg. Omdat je website nog steeds in de lucht is, is het belangrijk om onderhoud te doen. Als je dit door mij laat verzorgen, adviseer ik je om pakket Basis te nemen, waarmee de beveiligingslicenties hun werk blijven doen en ik zorg voor de updates.

2. Website tijdelijk offline zetten

Als je de hele website offline wil zetten dan kan je een pagina maken waarop staat dat je op dit moment niet bereikbaar bent. Omdat dit niet definitief is, blijft de website intact. We geven alleen in Google aan dat de andere pagina’s niet meer gevonden mogen worden. Deze zullen ook niet bereikbaar zijn. Maar als we inloggen in je website is alles nog zoals het was. Je kan dit vergelijken met een ‘coming soon’-pagina of een ‘under construction’-pagina. Als je daarna besluit om toch door te gaan, dan is het een kwestie van alles weer online zetten. Je hoeft dan ook niet al het werk van het bouwen van een website opnieuw te doen. Bij deze optie is het nog steeds belangrijk om je updates te verzorgen. Wil je dit niet zelf doen, dan is pakket Basis de beste keuze.

3. Alles volledig verwijderen

Als je zeker weet dat je stopt met je website en met je bezigheden, dan kun je alles (laten) verwijderen. Ik zeg dan je domeinnaam op, je hosting en alle websitepagina’s en bestanden worden verwijderd. Ik maak een back-up van de bestanden die jij ontvangt. Voor de werkzaamheden die erbij komen kijken, het verwijderen van de databasebestanden, website en het opslaan van de gegevens, vraag ik eenmalig 150,-.
Hou er wel rekening mee dat wanneer je de bestanden op een later tijdstip weer terug wil zetten, hier ook kosten aan verbonden zijn. Bedenk ook dat op het moment dat jij je domeinnaam opzegt, iemand anders deze domeinnaam kan vastleggen en er een website op kan bouwen.

4. Een tussenoplossing

Vaak heb je je domeinnaam en hosting voor een jaar betaald. Een tussenoplossing is om de website tijdelijk offline te zetten, zoals bij optie 1. Net voor het einde van de looptijd van de domeinnaam en hosting bekijken we samen wat je met je website wil. Of volledig verwijderen, deze tijdelijk offline laten of toch weer online zetten met eventuele aanpassingen. Je kunt er op dat moment ook voor kiezen om alles te verwijderen, maar je domeinnaam nog een jaartje aan te houden. De kosten van een domeinnaam zijn erg laag. Afhankelijk van de extensie blijven de kosten onder de € 15 per jaar.

Alles verwijderen gaat niet met één klik

Als je kiest om alles te verwijderen, gaat dat niet met een klik op de knop. Je drukt niet op ‘delete’, waarna al je bestanden weg zijn. Je hebt in de loop van de tijd ongetwijfeld een aantal links opgebouwd. Het kan natuurlijk zonde zijn om niets meer met deze links te doen. Je kunt ervoor kiezen om de door jou opgebouwde links door te sturen naar een andere pagina. Bijvoorbeeld naar een bevriende collega of misschien heb je nog wel een andere website waar je naar kunt linken. Daarnaast is het misschien handig om toch een back-up van je websitebestanden te maken.

Wil je je website verwijderen of niet meer bereikbaar maken? Benieuwd wat voor jou de beste keuze is?
Neem contact met me op, dan denk ik met je mee.

*Genoemde tarieven zijn exclusief btw.

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Als eerste de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Anderen bekeken ook

De scan-factor

De scan-factor

Hoe je website te optimaliseren voor ongeduldige lezers Wist je dat de meeste mensen websites niet lezen, maar...

Een portfolio op je website

Een portfolio op je website

Een portfolio: Noodzaak of overbodige luxe? Ontdek de waarde voor jouw werk. Laten we beginnen bij het begin. Kort...

Door Christ'l van der Burgt

"Ik ben Christ'l van der Burgt, webdesigner, grafisch ontwerper en eigenaar van Ontwerp van C. Gedreven, leergierig, betrokken en een harde werker die vol passie ergens voor gaat. Ik leg graag karakter in mijn ontwerpen. Niet dat van mij, maar dat van mijn klant. Ik vertaal graag de passie en het verhaal in een mooi ontwerp. Connectie en impact maken voor de juiste doelgroep vind ik daarbij belangrijk."

Volg op sociale media