Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je hebt een tekst aangepast op je website, een nieuw blogartikel geschreven of een foto vervangen. Je sluit je WordPress omgeving, gaat naar het bericht toe en ziet tot je grote schrik dat het er niet staat. Wat? “Ik ben toch niet mijn hele tekst kwijt die ik net geschreven heb?”, gaat het door je heen. Meestal is dat gelukkig niet het geval. Dit heeft vaak te maken met het geheugen van je website. Dat heeft namelijk even tijd nodig om alle nieuwe onderdelen te verwerken. Net zoals bij ons menselijk brein gaat dat de ene keer sneller dan de andere keer.
Het geheugen van je website noemen we cache. Er is een manier om de cache van je site direct te activeren en alle gegevens te verwerken. Op die manier is jouw nieuwe bericht of foto wel meteen zichtbaar.
Wat is WordPress cache en waarom heb je een plug-in nodig?
Een cache is een gereserveerde opslaglocatie die tijdelijke informatie verzamelt en opslaat waarmee mobiele applicaties, websites en browsers snel kunnen worden geladen. Cache wordt door Wikipedia tijdelijk geheugen genoemd. Het zorgt ervoor dat de statische versie van je website is opgeslagen. Vergelijk het maar met een foto van je webpagina. Je WordPress website wordt snel geladen door het geheugen.
Een WordPress-website heeft 3 soorten cache:
- Browser WordPress cache
- Plug-in cache
- Server cache
De eerste, de browser WordPress cache, zorgt ervoor dat bestanden die niet vaak veranderen opgeslagen blijven. Als jouw bezoeker een pagina opent die hij al ooit heeft bezocht, de server niet alles opnieuw hoeft te laden. De bestanden staan dan in de browser cache, het geheugen.
Cache plug-ins zijn goed om statische HTML-pagina’s van de pagina’s van je website te maken. Door de HTML-pagina’s kunnen bezoekers snel op je website surfen. De pagina’s worden dan namelijk niet meer uit de database gehaald, ze staan al klaar.
De laatste, server cache, zorgt ervoor dat de pagina’s van je website ook als HTML-pagina’s worden opgeslagen. Ook deze cache zorgt ervoor dat je website snel is.
WordPress caching zal de prestaties van je website verbeteren, aangezien het de laadtijd van pagina’s drastisch vermindert.
Je kan je website optimaliseren met een plug-in. Eenvoudig gezegd maakt een caching plug-in een soort foto (statische html) van je pagina om die aan de bezoekers te laten zien.
Dit is niet alleen goed voor de snelheid en de prestatie van de website, het is ook beter voor je plaats in de zoekmachines. Een snelle laadtijd is namelijk beter je SEO. Je kunt je voorstellen dat wanneer het laden van jouw website te veel tijd kost, de bezoekers afhaken en misschien de voorkeur geven aan je concurrenten.
Een snelle laadtijd verbetert de gebruikerservaring, ook wel User Experience of UX genoemd.
Want wat gebeurt er nu eigenlijk wanneer iemand op je website komt en cache is ingeschakeld?
- Jouw bezoeker komt op één van je webpagina’s terecht.
- Een https-verzoek wordt naar de server gestuurd om de bestanden te compileren en de webpagina volledig te tonen.
- Caching is ingeschakeld, dus de server ziet geen wijzingen sinds de laatste bezoeker. De statische versie van de site die opgeslagen is in het geheugen, wordt getoond. Dit is natuurlijk vele male sneller dan dat de server alle websitebestanden helemaal opnieuw hoeft af te leveren.
De bezoekers van je website zien de ‘opgeslagen’ versie van je webpagina, totdat er iets aan de inhoud wordt gewijzigd.
WordPress cache leegmaken
Het mag dus duidelijk zijn dat het belangrijk is om WordPress cache te hebben. Je hebt misschien wel eens meegemaakt dat aanpassingen aan je website niet meteen zichtbaar zijn. Dit komt dan omdat je je cache moet legen. Heb je last van dit probleem? Leeg dan de cache. De wijzigingen die je aanbrengt aan je website zijn daarna meteen zichtbaar op je website.
Het legen van je cache verschilt per type cache.
Cache van je internetbrowser leegmaken
- Ga naar de instellingen van je browser.
- Klik op browsergegevens wissen of cache legen.
Bij Google Chrome klik je rechts bovenin op het menu icoon, je selecteert meer hulpprogramma’s > browsergegevens wissen > gegevens wissen.
Bij Safari ga je naar voorkeuren > tabblad privacy > beheer websitegegevens > verwijder alles.
Cache van je plug-ins leegmaken
Bij de plug-ins cache legen is het vaak wat makkelijker. In de plugin is er een knop te vinden waar staat ‘delete cache’, ‘emty all caches’ of ‘cache wissen’. Hier klik je op en dan is het werk al gedaan.
Leegmaken van de server cache
Wanneer de wijzigingen die je hebt aangebracht nog steeds niet zichtbaar zijn, kan je ook de server cache wissen. Het verschilt per hostingprovider of je dit wel of niet (zelf) kan doen.
Wanneer je hosting provider al caching gebruikt op jouw hosting servers, is het verschil soms minder merkbaar. Toch kan het nuttig zijn om hiervoor een plug-in te gebruiken om het maximale eruit te halen. Bekende caching plug-ins zijn WP Fastest Cache (Gratis en Premium), WP Rocket (Premium), Swift Performance (Gratis + Premium).
Kijk voor meer handige tips en informatie op mijn blog.